Акценти
Начало / Култура / Творчески рекорд постави в Португалия арт школа „Колорит”

Творчески рекорд постави в Португалия арт школа „Колорит”

колорит

След успешно участие в 15-тата  Международна среща на младежкото изкуство „Евора 2014” в Португалия се завърна творческият екип на арт школа „Колорит” – Плевен. Школата постави творчески рекорд, след като спечели 15 последователни Специални награди за колекция и постоянно  е сред 10-те най-добри школи в света и  участник във всички международни пленери в града – музей Евора. Тази радостна новина сподели ръководителката на школата Майя Ананиева, която е отличена със  Специалната почетна награда за  най-успешно представяне през всичките години от учредяването на форума.

Наградите на школите победители и индивидуалните награди от конкурса за рисунка, предшестващ пленера, бяха връчени тържествено от кмета на град Евора и директора на отдел „Култура”  в Церемониалната зала на кметството. Така стартира международната арт надпревара. В продължение на една седмица участниците от България, Китай, Египет, Словения, Черна Гора, Русия, Украйна, Сърбия, и Португалия рисуваха старата архитектура на град Евора и старинното селище Монсараш, участваха в редица арт събития и в проекта „Да опознаем Португалия”, който ги отведе в неповторимата атмосфера на Лисабон, Обидуш, Назаре, Батая и Фатима.

колорит

Създадените по време на пленера творби по традиция  са показани  в изложба на открито на известния площад „Жиралдо” – една от емблемите на града-музей. На закриването на международния форум всички участници са облечени в своите национални носии. На Гала вечерята са връчени наградите на победителите. Плевенските участници Християна Дечева – 13г., и Мирослав Вълчев-17г. получиха Специални отличия за интересно пресъздаване на пейзажи от Монсараш. Целият екип получи Дипломи за отличното си представяне в „Евора 2014”. На предстоящото откриване на новия творчески сезон на арт школа „Колорит” ще бъдат тържествено връчени и индивидуалните награди от Португалия – златен медал за Ана Танова, сребърен медал за Рая Стоянова и почетни дипломи за Десислава Цочева, Кристина Михалова и Мирослав Ангелов, научихме още от Майя Ананиева.

КолоритСнимки: личен архив

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...