Начало / Култура / Творческите трансформации на Петър Дочев в галерия „Бешков”

Творческите трансформации на Петър Дочев в галерия „Бешков”

В Художествена галерия „Илия Бешков” гостува изложба с живописни творби на Петър Дочев. Показани работи са от фонда на Художествената галерия в Ловеч.

„Творческите трансформации на Петър Дочев са сред най-категоричните примери за процеса на модернизация в българското изкуство. По определението на Димитър Аврамов “Пластическите открития на Петър Дочев винаги са били едни от най-големите предизвикателства в съвременната българска живопис”, каза при откриването на изложбата Иван Велчев, уредник в плевенската галерия.

Петър Дочев завършва ВИИИ „Николай Павлович“ през 1956 г., специалност живопис. Известно време работи като художник към „Кремиковци“ (1960-1975) и изкуството му е свързано с работническата тема и индустриалния пейзаж.

Правил е над 30 изложби. Носител е на втора награда от Международното триенале по живопис в София през 1996 г. През годините Дочев прави множество експерименти и радикални промени в личния си стил на рисуване. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, на много галерии из страната и частни български и чуждестранни колекционери.

Посмъртно е награден с престижната награда „Захари Зограф“.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...