Акценти
Начало / Култура / Творителница о`Писменехъ стана новото арт пространство на Плевен

Творителница о`Писменехъ стана новото арт пространство на Плевен

Създадената с много ентусиазъм Творителница о` Писменехъ, спечелила бързо популярност в цяла България,  преди година заплашена да бъде съборена, днес заживя официално нов живот. С подкрепата на Община Плевен и на Общинския съвет идеята на Диян Павлов – Джими прерасна в третият в града Арт център.

В присъствието на кмета Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, много приятели и хора на изкуството с водосвет беше открито новото културно средище на Плевен.

„За мен днес е много вълнуващ ден. Преди 25 години започнах да облагородявам това място, за да го превърна в реализирана идея.  Нарекох го  Творителница о`Писменехъ.  В нея по занимателен, атрактивен, но и по образователен начин разказвам за възникването на писмеността в глобален аспект. Благодарен съм на  Общината, че  забеляза моето творение и ми протегна ръка”, благодари при откриването Диян Павлов – Джими.

Когато има добра идея, ще се намерят средства тя да бъде реализирана, отговори кметът Георг Спартански. Той пожела на Джими да продължава народополезното си дело –да учи децата на историята на писмеността. „Фактът, че твоето  творение придоби много бързо популярност не само в Плевен, а и в цялата страна,  е добра реклама на Плевен, но не в търговския смисъл, а на това, което се случва в нашия град по отношение на културата. Без излишна скромност ще кажа, че през годините назад Община Плевен дава най-голям дял от бюджета си за култура в сравнение с общините в България.  Нека гражданите имат добри идеи, а общинските ръководства ще ги подкрепят. Само когато сме единни  могат да се постигат добри резултати за общото благо”, подчерта Спартански.

Оригиналния поглед на Джими пролича и при откриването на новата изложбена зала. Вместо прерязване на лента Джими разсече с малка брадвичка въже върху пън, обвит в бръшлян.

Първата изложба в новооткрития Арт център – Творителница о` Писменехъ е  на художника калиграф Маргарита Иванова. В новото артистично пространство тя е подредила калиграфски изписани свещени текстове върху пергамент. След Плевен изложбата заминава за Китай.

В програмата за откриването прозвучаха изпълнения на дуета Чавдар Вълков – цигулка и Марина Белчева – виолончело. Настроение внесе и гайдата на Румен Марков.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...