Начало / Култура / Творби на Стоян Цанев (1946-2019 г.) показват в Арт център Плевен

Творби на Стоян Цанев (1946-2019 г.) показват в Арт център Плевен

Тази вечер в Арт център Плевен ще бъде открита изложба на големия български художник Стоян Цанев. В галерията са подредени негови живописни платна, акварели, графика и керамика.

Изложбата ще бъде открита в 17.30 часа.

Стоян Цанев е завършил специалност живопис във варшавската Академия за изящни изкуства в класа на Анджей Руджински. Твори в областите кавалетна графика, живопис и малка пластика. Автор е и на екслибриси (миниатюрна графика с приложен характер, която представлява гравиран или печатен знак, който идентифицира собственика на дадена книга) за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев.

Носител е на множество престижни български и международни отличия, между които награда за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 година, наградата на Международното биенале на графиката във Варна през 1989 г., награда на Биеналето за хумор и сатира, организирано от Дом на хумора и сатирата – Габрово. През 2007 година получава най-голямата българска награда за живопис – „Захарий Зограф“ и организира изложба в Самоков.

Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия; художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...