Начало / Култура / Творбите от Първия симпозиум по скулптура вече оживяват гаровата градинка

Творбите от Първия симпозиум по скулптура вече оживяват гаровата градинка

Днес бяха представени официално петте творби, които автори от България, Индия, Австрия и Словакия създадоха по време на Пръвия симпозиум по скулптура – Плевен 2017 . Експозицията от беломраморните скулптури е разположена в градинката пред МОЛ „Панорама”.

„Идеята ни е реализирана с голямо качество”, отбеляза проф. Кирил Мескин, чиято е идеята за провеждането на симпозиума. Той припомни, че първите петима участници са избрани с конкурс сред  55 представени проекти от цял свят. Щастлив съм, че тези автори бяха тук, за да оставят сърцето и душата си в нашия град, подчерта проф. Мескин.

Нагжи Пател  от Индия е направил  една  притча благослов за духовното израстване на плевенчани. Габриеле Бергер от Австрия и нейната творба  „Облак”, която е изящна в свободната си форма.  Композицията „Диалог” е на Ян Шицко, Словакия. Проф. Иван Славов  е нарекъл работата си  „Капан за светлина”, която е като знак за пространство, в което е разположена цялата експозиция.  Петата творба е  на проф. Стефан Лютаков. Неговата композиция „Екседра”, което в превод от гръцки значи пейка, е препратка към мъдростта на книгите.

От името на авторите Габриеле Бергер изрази огромната си благодарност за организацията на симпозиума и създадената атмосфера, както и възхищението си от Плевен като град с история и култура.

Председателят на Общинския съвет Мартин Митев поздрави организатори и участници за успешното провеждане в Плевен на този първи форум на скулптурата от камък. „Убеден съм, че резултатът, който  днес виждаме, ще е първата стъпка към популяризиране на този симпозиум. Надявам се проф. Мескин да има енергията да направи и негово второ издание”, пожела Митев, като допълни, че може да се обсъди възможността за отпускане на повече средства за провеждането му.

С пожелание за второ издание на симпозиума по скулптура експозицията откри  зам.-кметът на Плевен Милен Яков.

Всички присъстващи бяха единодушни с изказаното от началника на отдел „Култура” в Община Плевен – Стефка Григорова, че това е едно начинание, което ще промени градската среда на Плевен. „Убедена съм, че ще имаме нова среща през 2019 г.”, заяви Григорова.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...