Акценти
Начало / Култура / Таня Любенова представи своята книга подарък за плевенските художници

Таня Любенова представи своята книга подарък за плевенските художници

Близо 20 години от живота на Групата на художниците в Плевен е събрана в „Книга за художниците”, която журналистът и писател Таня Любенова представи снощи в Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Плевен. Вечерта откри зам.-директорът на Регионалната библиотека Оксана Цветанова. Тя определи книгата като интересна и ценна, и като необходима. Библиографът Вили Томова представи накратко професионалния път на автора като журналист, писател и преводач.

„Книга за художниците” е напълно документална и съдържа журналистически публикации на Таня Любенова от времето, когато работи в КТ „Евроком” и вестник „Плевенски вести”.  Книгата има три  раздела, свързани с трите основни галерии в Плевен – галерия „Бешков”, Общинската художествена галерия, която беше наследена от Арт център Плевен и Къщата на художниците, където вече 10 години Таня работи като уредник. Отразени са както изяви на творците в Плевен, така и техни участия в други градове на страната.

Книгата е резултат от опита на Таня да събере журналистическия си архив. Така осъзнала, че това е една малка история за около 20 години. „Само преди дни Групата на художниците в Плевен отпразнува 70 години от създаването си. Това е първата творческа организация, дори преди да бъде създаден Съюза на художниците и затова заслужава да има събрана на едно място хронологията за един не малък период от време”, споделя Любенова. Тя осъзнава, че не може един журналист да е изчерпателен докрай, но има увереността, че поне 90% от събитията, свързани с Групата на плевенските художници, са отразени. „За мен е огромно удоволствие да им направя този подарък”, допълва Таня Любенова.

За всеки художник, включен в книгата, тя е подготвила екземпляр с лично послание от нея.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...