Акценти
Начало / Култура / Танцьори от фолклорен клуб “Комудара” ще участват в Пролетен фестивал във Велинград

Танцьори от фолклорен клуб “Комудара” ще участват в Пролетен фестивал във Велинград

komudara.jpg1_

20 танцьори от фолклорен клуб „Комудара“ ще участват в третото издание на фестивала за любители „Пролетно хоро Велинград 2014“, информират от клуба. Събитието ще се състои на 22 март, като над 400 почитатели на българските хора се готвят за участие, а част от тях са и плевенските танцьори.

Те тренират допълнително, за да се подготвят добре за важния форум. „За мен най-важно е хората да се забавляват, но разбира се и да покажат по най-добрия начин красотата на българския народен танц“, коментира ръководителят на клуба Димитър Димитров. Плевенчани ще се представят с две хора – Йовино и Влашко. Националният фестивал „Пролетно хоро“няма конкурсен характер. Идеята на Димитров е да съхрани и популяризира фолклорното ни богатство.

Организатори на събитието са Сдружение „Пролетно хоро”, Община Велинград , Дружба „Родина” и Дружеството за защита на Родопите. За втори път тази година част от проявата ще бъде голямо танцово шествие, водено от кабагайди с участието на всички танцови клубове. Фестивалът „Пролетно хоро” е разделен на две основни части. Първата е в зала, където участниците играят две хора – едно от фолклорната област, от която са, и второ по избор. Втората част е на открита сцена – на централния площад „Николай Гяуров”. Там на голямо пролетно хоро ще се изиграят хора от 6-те фолклорни области на България : Енино хоро (Родопска област), Ширто (Пиринска), Дунавско (Северняшка), Право тракийско (Тракийска), Граовско (Шопска) и Сборенка (Добруджанска).

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...