Акценти
Начало / Любопитно / Тази нощ малчуганите очакват с трепет Дядо Коледа, но кой всъщност е той

Тази нощ малчуганите очакват с трепет Дядо Коледа, но кой всъщност е той

Несъмнено Дядо Коледа е един от най-обичаните и чаканите от децата в целия свят, но кой всъщност е той? Известен по света още като Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл и дядо Мраз, той е едновременно исторически и митологичен герой, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово. Представян е като закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло. Някои дори считат, че съвременният образ на дядо Коледа е създаден от компанията „Кока Кола“, която в рекламите си изменя образа на свети Николай.

Според някои версии българското название Дядо Коледа произлиза от латинското име Календи, с което се означават първите дни на всеки месец. В древността на Балканите са се чествали със специален празник Календите на месец януари, споменати като езически празник в каноните на VI (Трулски) Вселенски църковен събор през 692 г. От името на този празник произлиза името на българската Коледа, а от там се пренася и върху митичния старец, носещ подаръци около Нова година. В традиционното празнуване на Коледа не е съществувал обичай на получаване на подаръци.

По време на комунистическия режим в България Дядо Коледа е преименуван на дядо Мраз и вместо на Рождество Христово, започва да носи подаръците на Нова година. Той посещава училища, детски градини и домове, а всички деца го чакат с нетърпение, независимо от смененото име. За да получи подарък, всяко дете трябва да каже някакво стихотворение или да изпее песен.

Според легендата Дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени, и носи подаръци на послушните деца. Вълшебните елени също имат своите имена: Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф. Докато децата спят, Дядо Коледа се промъква тихо през комина и оставя подаръците под коледната елха, или поне така вярват, че се случва малките деца и по-порасналите, които все още вярват в чудеса.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...