Начало / Здравеопазване / Тази зима грипът дойде по-рано

Тази зима грипът дойде по-рано

Близо месец по-рано дойде тази зима грипната вълна. Статистиката сочи пик обикновено в края на януари, но тази година епидемията има по-ранно начало не само у нас, а и в цяла Европа, обясни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от в. „24 часа”.

В няколко общини в страната вече са достигнати епидемични стойности на заболелите, но община Плевен не е между тях.

Тази година най-разпространен според експертите ще е типът „Хонг Конг“. Клиничната му картина е познатата за класически грип – остро начало, висока температура, силно главоболие и болки по мускулите, обща отпадналост. От изследванията в някои европейски страни се вижда, че има и нов щам, представител на същия вирус – „Болцано“. Разпространява се и грип В, представен основно с познатия от предишните епидемии щам „Виктория“.

Лекарите съветват грипът да не се кара „на крак”, а поне 3-4 дни болният да остане вкъщи.

Народни рецепти при грип и настинка

Пилешка супа 

Пилешката супа е лечебно средство срещу настинки още от времето на фараоните. Освен всички хранителни ползи, супата  стимулира отделянето на слуз и скъсява задържането на вируса на лигавицата. Не трябва да се забравя и лют червен пипер.

Пийте чай, за да предизвикате изпотяване

Когато тялото е охладено, настинките ни настигат по-лесно. Едно от най-ефикасните средства за бързо затопляне е пиенето на топли напитки на глътки – за предпочитане чай.  Друг вариант е да се приготви напитка с джинджифил. Приготвя се смес от 2 лъжици ситно нарязан пресен джинджифил, 2 лъжици лимонов сок и същото количество мед. Полученият микс се приема сутрин и вечер.

Гаргара с лимонов сок и мед при болки в гърлото

Гаргари  с разреден лимонов сок или с мед, а може и с градински чай са в помощ при болки в гърлото. Още по-добре е да се направи загряващ компрес, който много хора вече забравиха дори как се прави. Начинът е следният: взима се лента памук, сгъната на два или три пласта, намокря се със студена вода и добре се изцежда. Студеното парче се поставя на гърлото, отгоре се притиска с найлон и накрая се завива с шал така, че да няма никакъв достъп на външен въздух, което е тайната на лечебното действие на компреса.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...