Начало / Култура / Тази вечер РИМ – Плевен отваря врати за нощна разходка

Тази вечер РИМ – Плевен отваря врати за нощна разходка

От 19 до 24 часа тази вечер в Регионалния исторически музей ще се проведе тазгодишното издание на европейската инициатива „Нощ в музея”. Мотото на нощната разходка в музея е „45 години – минало или съвремие” и чрез изложби и театрално-музикален спектакъл посетителите ще се пренесат в недалечното ни минало.

Ще бъдат представени четири тематични изложби, една от които е гостуващата на Регионалния музей във Варна. Тя е под наслов „Вчера живяхме така…” и чрез различни кътове представя бита на българина по времето на социализма.

С материали от фонда на плевенския музей е подредена изложбата „45 години народен спорт”, която представя развитието на спортното движение от 1945 г. до 1990 г. в страната и в региона. Посетителите ще могат да видят непоказвани досега експонати.

В експозиция „Етнография” е подредена изложбата „Спомен от онова време”, която представя дамски, мъжки и детски облекла и аксесоари от онова време.

Изложба под наслов „ С Родината в сърцето” е посветена на делото на Данаил Попов – съратник на Васил Левски.

На сцената в двора на музея ще бъде представен театрално музикален спектакъл, подчинен на основната тема, с участието на Общински хор „Гена Димитрова”, Мажоретния състав и Ученическия гвардейски духов оркестър към СУ „Иван Вазов” – Плевен, актьори от плевенския театър. Режисьор на спектакъла е Димо Дешев.

Ще има също експозиция на открито на стари автомобили и мотоциклети, предоставени от частната сбирка на плевенчанина Антон Георгиев.

Ще има също прожекция на филм, показващ промишлеността в региона по времето на социализма, а друг ще върне спомена за тогавашните манифестации.

Посетителите ще могат да си вземат и сувенири за спомен.

Организацията на събитието е съобразена с всички противоепидемични мерки. Влизането в залите на музея ще е само с маски.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...