Акценти
Начало / Култура / Тази вечер представят „Риголето” на плевенска сцена

Тази вечер представят „Риголето” на плевенска сцена

Тази вечер Общински хор „Гена Димитрова”, съвместно с  Държавна опера – Русе , ще представи за плевенската публика постановка на операта „ Риголето” от Джузепе Верди.

Диригент на спектакъла е плевенчанинът Станислав Ушев. Той е завършил оперно и симфонично дирижиране в Консерваторията „Римски-Корсаков“ в Санкт Петербург в класа на професорите Арвид и Марис Янсонс. От 1985 до 1993 год. е диригент и артистичен директор на Плевенската филхармония, като през това време дирижира и в Плевенската опера спектакли на „Дон Карлос“, „Травиата“ и „Сватбата на Фигаро“. По време на своята кариера Станислав Ушев е гостувал в Русия, Испания, Франция, Румъния, Гърция, Корея и Италия. Неговият репертоар включва над 500 творби от различни стилове и епохи.

В ролята на Риголето е световно известният баритон Венцeслав Анастасов. Атанасов е роден през 1971 г. в Русе в семейството на едни от звездите на българския оперен театър Мария Венциславова и Анастас Анастасов. Завършва Музикалната академия в София при проф. Асен Селимски. През 1997 дебютира като солист на Русенската опера. Участва в турнета в чужбина с ролите Зурга „Ловци на бисери“, Шарплес „Мадам Бътерфлай“, Марсел „Бохеми“ , Фигаро „Севилският Бръснар“, Евгений Онегин, Белкоре „Любовен Еликсир“, „Кармина Бурана“, Дон Жуан.
Най-големите му успехи са в роли от опери на Верди

Началото на оперния спектакъл е от 19 часа в Драматичен театър „Иван Радоев“.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...