Акценти
Начало / Здравеопазване / Тазгодишният грип засяга предимно децата и младите

Тазгодишният грип засяга предимно децата и младите

РЗИ

Само за седмица случаите на грип в област Плевен са се увеличи близо два и половина пъти, съобщиха днес от РЗИ – Плевен, след като оперативната група за борба с грипа взе решение за обявяване на грипна епидемия в област Плевен. от 25 януари.  Регистрираната заболяемост за периода 20 – 24 януари е 310 на 10 000, а в края на предходната седмица е била 122.62 на 10 000, съобщи д-р Бонеслав Бонев, епидемиолог в РЗИ – Плевен.

Най-засегнати от грипа са децата на възраст от 0 до 4 гадини, където регистрираната заболяемост е 1 137.34 на 10 000. В групата от 5 до 14 години заболяемостта е 914.35 на 10 000, а при 15-39-годишните на всеки 10 000 има близо 430 са болни. Тези данни показват, че нашата област не прави изключение и от грипа са засегнати предимно децата и младите хора, докато заболяемостта при хората над 65-годишна възраст остава ниска, коментира д-р Бонев.

Тази грипна епидемия е причинена от щама „Калифорния”, известен като вирусът на свинския грип. От изследваните 385 проби, взети от болни в областта, при 85 е изолиран грипен вирус, като при 63 от пробите е установен именно щамът, причиняващ свинския грип.. Той беше изолиран през 2009 г., когато доведе до доста усложнения предимно при бременни жени и при хора с наднормено тегло, припомни д-р Бонев.

Грипът протича с типични оплаквания – започва рязко с висока температура, болки в мускулите и ставите, мъчителна суха кашлица. При някои от пациентите сухата кашлица е заменена с болки в стомаха и разтройство, което е типична картина за интоксикация на организма, обясняват епидемиолозите. Най-често срещаните усложнения при грипа са пневмонията и миокардитите, предупреждават лекарите. Затова е важно при първите симптоми на заболяването да се търси лекарска помощ и при възможност до 24 часа да се приемат противогрипни препарати.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...