Акценти
Начало / Любопитно / Тазгодишният авиосъбор в Бохот ще се проведе под мотото „Авиосъбор за безопасни полети“

Тазгодишният авиосъбор в Бохот ще се проведе под мотото „Авиосъбор за безопасни полети“

14-ят фестивал на леката и спортната авиация в Бохот тази година ще премине под мотото„Авиосъбор за безопасни полети“. Избрахме това мото заради черната серия от инциденти на авиационни събития, които предшестваха фестивала. Това информира днес председателят на сдружение „Криле“ Илиян Иванов по време на брифинг в пресклуба на БТА, в който се включи и Антон Георгиев, съсобственик на летище Бохот и член на управителния съвет на авиационно сдружение „Криле“.

14- тото издание на авиофестивала ще се проведе на 22,23 и 24 септември на летището в Бохот. Официалното откриване ще е на 23 от 11 часа. Антон Георгиев определи месец септември като черен за любителската авиация в България. През последните две седмица са загинали пет човека. Всички те не са имали технически проблем с летателните средства. Проблемът бил в недисциплираните пилоти и техните собствени възможности. По този повод в  петък ще се проведе конференция на тема  „Безопасност на полетите“, като гост е поканен директорът на звеното за разследване на авиационни събития Христо Христов. В нея ще могат да се включат всички участници, за да обсъдят как да избегнат инциденти.

В мероприятието се очаква да се включат доста летателни апарати, самолети, делтапланери. Организаторите споделиха, че като изненада за всички присъстващи в официалното откриване  ще се включи осемгодишният Марто от Плевен, който ще огласи събора със своята музика на китара. Малкият Марто и цялото му семейство са запалени авиомоделисти.

Основаната  цел на тазгодишният фестивал е полетите да бъдат изпълнени по най-безопасния начин и хората да разберат, че може да се лети и безопасно.

На мероприятието  ще присъстват и инспектори, които ще следят за това как се извършват полетите.

 

.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...