Акценти
Начало / Здравеопазване / С 960 върнати усмивки се измерва петгодишната дейност на фондация „Иван Рилски-Плевен”

С 960 върнати усмивки се измерва петгодишната дейност на фондация „Иван Рилски-Плевен”

Тази година Фондация „Иван Рилски-Плевен” празнува пет години от създаването си. Благотворителната организация осигурява безплатна стоматологична помощ на възрастни и социално слаби хора и подпомага жени с карцином на гърдата, като им осигурява психологична помощ , финансира закупуване и даряване на силиконови импланти, както и финансиране на магнитнорезонансна диагностика на млечна жлеза на жени с карцином на гърдата. До момента Фондацията е финансирала даряването на 960 зъбни протези  и седем реконструктивни операции на жени с карцином на гърдата. Предстои осма такава операция.

„Това са 960 върнати усмивки, дарено здраве – в прекия и в преносния смисъл”, казва д-р Елиза Георгиева, учредител и управител на фондацията.

Както всяка година и тази мобилният стоматологичен кабинет ще пътува в малките населени места в региона за оказване на стоматологична помощ на възрастни хора и на социално слаби. Годишно мобилният кабинет обслужва близо 12 селища. През месец септември, в Деня на Вяра, Надежда и Любов,  едно от посетените селища става домакин на традиционния Празник на усмивката, на който се събират хората с дарени от фондацията зъбни протези.

Активната си  работа ще продължи и групата за взаимопомощ на жените с карцином на гърдата, която е единствена в Плевен. Идеята на тази група е жените една на друга да си вдъхват кураж, да черпят енергия и позитивизъм от общуването си, сподели Даниела Кермова, психолог на фондацията. Тя разказа за сбирката с участието на Мирослава – жената, на която преди месец е поставен траен имплант след отстраняване на гърдата. Тя дойде толкова променена, щастлива, усмихната, че успя да предаде своя позитивизъм на другите жени и да им вдъхне кураж, сподели Кермова. В групата за взаимопомощ жените имат терапевтични занимания, с тях работи психолог, но също се организират тематични срещи, които да ги откъснат от мисълта за болестта им. Така например следващата сбирка ще е съчетана с урок по сладкарство.

Чувството, когато даряваш усмивка, надежда, симетрия на тялото, добро – то няма израз в думи, категорична е д-р Елиза Георгиева. Тя е благодарна на всички, които през годините са били съпричастни към тяхната кауза и са я подкрепили финансово, за да има повече щастливо усмихнати хора.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...