Акценти
Начало / Крими / С 50% са намалели пожарите през първата половина на тази година

С 50% са намалели пожарите през първата половина на тази година

В ликвидирането на 451 произшествия са участвали служителите от структурите на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” на територията на област Плевен през първото полугодие на 2013 год. Сравнено със същия период на миналата данните показват, че тогава са отчетени 886, т.е. има намаление с почти 50%.

Средно интензивността на излизанията на дежурните смени за едно денонощие през периода е 2,5 излизания. В обществения и частния сектор са възникнали 121 пожари  с материални загуби и 179 пожари в сухи треви, отпадъци и др., завършили без нанесени материални щети. В сравнение с първото полугодие на 2012 год., пожарите без нанесени материални щети са намалели с 330. Данните от МВР сочат и регистрирани 10 случая на лъжливи повиквания при 22 за 2012 год.

Най-честите причини за възникване на пожари, завършили с материални загуби, са късо съединение и умисъл, следвани от небрежност при боравене с открит огън, техническа или строителна неизправност или пък неправилно ползване на отоплителен уред.

Освен в ликвидиране на  пожари, служителите са участвали в помощни операции и спасителни дейности в 139 случая, в други 115 е оказана техническа помощ.
Във връзка с повишението на температурите, огнеборците препоръчват хората да бъдат особено предпазливи, защото вече са регистрирани и пожари в житни масиви. Подобни инциденти са свързани с голям разход на ресурси за пожарните служби и с реална опасност да обхванат трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и да нанесат значителни икономически и екологични щети. Всяка небрежност може да причини възникването на стихийни и трудни за овладяване пожари, алармират от управлението.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...