Акценти
Начало / Култура / С чаровни герои от опери и оперети се срещнаха плевенски ученици

С чаровни герои от опери и оперети се срещнаха плевенски ученици

DSCN6862

С чаровни герои от опери и оперети се срещнаха плевенски ученици от началния курс. Проектът се нарича „Музикални закачки и задачки” и е създаден от Плевенската филхармония и певци от Общинската хорова формация „Гена Димитрова”. Първите два спектакъла се състояха вчера в зала „Катя Попова” и получиха категоричното одобрение от публиката. Малчуганите реагираха бурно на всеки въпрос, зададен от водещата, и не спираха да вдигат високо ръка, за да им даде думата.

Какво е ария, дует, оперета и други подобни музикални понятия научиха малчуганите. Те се запознаха с фрагменти и дуети от произведения на Моцарт, Росини, Бизе, Асен Карастоянов и Димитър Вълчев. Децата направиха първите си стъпки в операта и се докоснаха до вечни класически творби, подходящи за възрастта им.

DSCN6871

Снежана Димитрова и Виолета Велчева поведоха малчуганите в мяукащия свят на котките, създаден от Росини. После емоционалната публика се срещна с чаровните Папагено и Папагена (Валери Цолов и Виолета Боянова), облечени в пъстри костюми, които откриха света на любовта в известната опера на Моцарт „Вълшебната флейта”.

DSCN6888

„Девойче” от Добри Христов прозвуча в изпълнение на Виолета Велчева и пианистката Магдалена Начева.

Много артистично и забавно пресъздадоха образите на Янка и Иван из оперетата „Българи от старо време” на Асен Карастоянов Арсен Милев и Снежана Димитрова. Задявките между младите и решението им да се вземат, като избягат, въпреки забраната на дядо Либен, предизвикаха много смях и одобрителни аплодисменти сред децата.

DSCN6897

Дуетът на Станка и Пешо из оперетата „Време за любов” на Димитър Вълчев пък изиграха Стилиян Цветанов и Виолетова Боянова.

DSCN6912

На финала на музикалното пътешествие актьорите-певци поздравиха емоционалната си публика.

Диригент на образователния концерт беше маестро Славей Тинчев.

DSCN6867

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...