Акценти
Начало / Култура / С успех завърши петият фестивал за маримба в Плевен

С успех завърши петият фестивал за маримба в Плевен

Петият фестивал за маримба и ударни инструменти беше много успешен. Тази оценка даде  артистичният директор на фестивала Василена Серафимова минути след закриването му снощи с голям концерт в зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков” – Плевен.

След запомнящите се срещи с майсторството на Небойша Живкович – Германия/Сърбия, И-Пинг Янг – Тайван/Франция, Жан-Батист Льоклер – Франция, Василена Серафимова – България/Франция, френското трио SR9 в състав: Александър Еспере, Никола Кузан и Пол Шангарние, финал на концертните вечери сложи Теодор Милков – Гърция. Той беше звездата в заключителния концерт на фестивала.

След него на сцената излязоха всички участници, за да представят многообразие от възможности за извличане на музика от ударните инструменти. Финален щрих беше няколкоминутната импровизация „музика върху тяло”.

„В продължение на пет дни живяхме и работихме заедно. Получиха се страхотни приятелства. В артистично отношение фестивалът беше пълен с нови артисти за българската сцена. С това се допълни палитрата на фестивала и мисля, че публиката хареса нашите гости. Всеки концерт беше истински фурор!”, каза още Василена Серафимова.

Тя благодари официално на  организаторите и на спонсорите, на Мирослав Карталски, изработил визуалните материали, на Слава Василева за подкрепата, както и на преподавателите от НУИ „Панайот Пипков”, които са до тях през фестивалните дни.

„Надявам се, че фестивалът ще продължи, защото е важно за Плевен. Това, което зависи от нас като ентусиазъм и енергия, го има. Има ги и приятелите, които идват тук с желание и щедрост”, изрази искрена надежда Василена Серафимова, която  не скри, че в днешно време е трудно да се организират подобни културни форуми, дори и в Европа. „За мен е важно фестивалът да продължи, защото духовната храна е определяща за бъдещето на един народ, както е важно хората да са щастливи и да са заедно”, допълни тя.

В личен план Василена Серафимова сподели, че е богатство да се среща с толкова много млади, талантливи хора и с широка усмивка добави, че е успяла да „открадне” за себе си много любов от тези фестивални дни.

Да си пожелаем след две години в Плевен да открием шестото издание на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...