Акценти
Начало / Общество / С уникален за страната софтуер ще работи пеещият фонтан в Плевен (видео)

С уникален за страната софтуер ще работи пеещият фонтан в Плевен (видео)

Тази вечер в 21.30 часа е официалното пускане на пеещия фонтан в Градската градина, след дългия ремонт. Фонтанът, който има 50-годишна история, ще заработи в пълния си блясък  и пищност, благодарение на фирма „Валдим водни фонтани” – Варна. Софтуерът за хореографията на фонтана се използва за първи път в страната точно в Плевен, разказа собственикът на фирмата инж. Валентин Димов.  Софтуерът е немски и с него е създаден  фонтанът за олимпийските игри в Сочи.

„При създаването си пеещият фонтан в Плевен  никога не е работел в синхрон между музиката и светлината.  Музикалният фонтан е съоръжение, на което водните струи и светлините работят в синхрон и в специализирана хореография с музикалното произведение”, обясни инж. Димов. Сега от фирмата са  създали  хореография по конкретни мелодии. Предвидени са да звучат четири мелодии , в изпълнение на квартет „Бонд”.  Първоначално ще бъдат само две, тъй като процесът е изключително бавен.  В последствие ще бъдат подготвени и другите две мелодии.

 Във всеки един момент репертоарът може да бъде сменен.  За да бъде засилен ефектът, мелодиите ще се включват в определен времеви интервал – между 21 и 21.30 часа. Така ще се създава ефектът на водното шоу, поясни инж. Димов. През останалата час  фонтанът ще работи по зададена програма, като в тъмната част на деня ще се включват и светлини.

Водното съоръжение в Градската градина  има три водни фигури – един голям 5-метров ринг, един по-малък с 20 разпенващи струи и една централна струя. Фонтанът понася още водни ефекти, но  идеята тук е била да се запази първоначалният вид на съоръжението, допълни инж. Димов.

Фирма „Валдим водни фонтани” е създадена през 1995 г. като фирма за продажба на компютри, а две години по-късно обединява компютрите и водата и започва да изпълнява поръчки за музикални фонтати с компютърно управление. Във Варна фирмата има специализиран магазин за продажба на фонтани. Дейността й е сврзана също с проектиране на фонтани, басейни, спа съоръжения, но през последните години акцент в дейността са музикалните фонтани, интерактивни фонтани. Последният им завършен обект е в София в парк „Възраждане”, където е първият интерактивен фонтан в страната. Това означава, че върху водна стена с видеопроектор се прожектират видеокартини. Над 400 са обектите, които фирмата е изпълнила досега. В Плевен освен пеещият фонтан са работили и върху реновирането на водните огледала. Предстои да реализират проекти в Египет и Севастопол.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...