Начало / Образование / С тържество на открито Медицинският открива новата си учебна година

С тържество на открито Медицинският открива новата си учебна година

Медицински университет – Плевен ще отвори врати на 21 септември, за да посрещне 460 студенти-първокурсници, приети за обучение в 14 специалности, 4 магистърски и 10 бакалавърски програми, в професионалните направления медицина, фармация, здравни грижи, обществено здраве и социални дейности. Висшето училище реализира успешен прием на студенти по държавна поръчка за магистърските специалности «Медицина» (118) и «Фармация» (49), както и за бакалавърските специалности – общо 207 новоприети студенти в 10 специалности и 65 студенти след придобита степен „Бакалавър“ в три магистърски програми – „Управление на здравните грижи“, „Здравен мениджмънт“ и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“. След запълване на местата по държавна поръчка, в рамките на свободния капацитет, МУ-Плевен за поредна година обяви места за обучение срещу заплащане – 10 са записаните студенти платено обучение в специалностите «Медицина» и «Фармация» и 11 в бакалавърските специалности.

На 21 септември на тържествена церемония на открито в двора на Ректората първокурсниците  ще изпълнят ритуала по полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. Ритуалът за полагане на клетва от първокурсниците бе въведен през 2018 г. за официалния старт на учебната година на новоприетите чуждестранни студенти. Те първи тържествено повториха думите на клетвата, декларирайки, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите.

Тази година сред първокурсниците трима са новоприетите студенти с максимален бал 36.00, записани в специалност „Медицина“ – Ралица Иванова, Галин Георгиев и Антонио Николов. Ралица Иванова от град Ловеч ще отговори на приветствията на ректора, на гостите и на председателя на Студентски съвет, посочвайки причините за избора си да се обучава именно в плевенската Алма Матер.

Празникът ще започне от 9.30 часа на 21 септември.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...