Акценти
Начало / Общество / С тържествен ритуал Гарнизон Плевен ще отбележи днес празника си

С тържествен ритуал Гарнизон Плевен ще отбележи днес празника си

Днес Гарнизон Плевен ще отбележи тържествено своя празник. Традиционно в гарнизоните ни са чествани празниците на войсковите части, свързани с участието им в различни боеве и сражения във войните за освобождение и национално обединение и народът ни отдава своята почит във връзка със славните битки от историята на страната.

На 16 март 1913 година, Четвърти пехотен плевенски полк бележи славна победа в боевете при Акалан в Балканската война. Тази дата е възприета като празник на полка и Плевенския гарнизон преди 09.09.1944г. Достоен наследник на Четвърти пехотен плевенски полк днес са военните формирования от Плевенския гарнизон.

Празникът днес ще започне в 11 часа с поднасяне на венци на паметната плоча на 9-та пехотна Плевенска дивизия в градската градина. След това на площад „Възраждане” пред тържествения строй духовници от Плевенската митрополия ще отслужат  молебен за здравето и благополучието на българската войска в Гарнизон Плевен. В тържественият ритуал ще участват почетни роти от военни формирования 22160, 38220 и 42800 – град Плевен, Военовъздушна учебна база „Георги Бенковски” град Долна Митрополия, факултет „Авиационен“ на НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново, представители на дружество “Традиция” град Плевен и представителния духовия оркестър на Сухопътните войски.

Празникът ще продължи с концерт на Представителния състав на Въоръжените сили в салона на Военен клуб – Плевен, с начало от 12.10 часа.

Покана да присъства на празника е изпратена на Министъра на обраната на РБ господин Красимир Каракачанов, на представители на държавната и местната власт, както и на командири на военните формирования от Плевенския гарниазон.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...