Начало / Образование / С тържествена церемония днес възстановява дейността си ВВВУ „Георги Бенковски”

С тържествена церемония днес възстановява дейността си ВВВУ „Георги Бенковски”

От 11 часа днес ще се състои ритуалът по връчване бойното знаме и възобновяване дейността на ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

На церемонията ще присъстват президентът Румен Радев и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По време на ритуала ще бъде връчено бойното знаме на Висшето военновъздушно училище, което беше осветено дни преди официалното откриване на училището. Традицията за провеждане на ритуал по връчване на бойното знаме е още от 1937 г., въведена от Цар Борис III. Той включва забиване на златни пирони на дръжката с позлатено чукче, олицетворяващи началото и ангажираността към рода войска.

Ритуалът ще изпълнят Министърът на отбраната и Началникът на ВВВУ, след което Министър Каракачанов ще връчи знамето на Бригаден генерал Юлиян Радойски.

 Слова ще произнесат Началникът на ВВВУ „ Георги Бенковски“ , Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание, Министърът на отбраната и Президентът на Република България.

С изпълнението на Химна на Република България от Представителния Духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов и преминаването в тържествен марш на блоковете ще завърши официалното откриване на ВВВУ „Георги Бенковски“.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...