Акценти
Начало / Образование / С театрална постановка ще чества патронния си празник Прогимназия „Цветан Спасов”

С театрална постановка ще чества патронния си празник Прогимназия „Цветан Спасов”

cv

С театрална постановка ще отбележи патронния си празник Прогимназия „Цветан Спасов”, информира за infopleven директорката Лилия Маринова. В момента текат интензивни репетиции за премиерата. Актьори ще са самите ученици, които участват в СИП „Театрална работилница”.

Представлението ще е изненада за публиката, така че на този етап дори заглавието на постановката се пази в тайна. То ще се състои в подходяща голяма зала, която да събере всички ученици, учители и гости на празника, информира Маринова.

Патронният празник на прогимназията е 14 февруари – денят, в който загива Цветан Спасов.

Поетът е роден на 1 ноември 1919 г. в Плевен. Като ученик е активен сътрудник на в-к „Въздържателче“ и на други детски вестници и списания. В Плевенската гимназия продължава литературните си занимания, участва в литературните четения, устройвани от литературния кръжок „Златоструй“. Член е на Работническия младежки съюз (РМС) – 1937 г. Завършва средно образование със специална награда от родителско-учителския комитет (1938).

Учи в Юридическия факултет на Софийския университет. Активен деец на Българския общ народен студентски съюз. Занимава се с публицистична и литературна дейност. Участва в работата на есперантския конгрес и в създаването на литературния кръжок „Ракитин“ към читалище „Съгласие“ в Плевен. Секретар е на Окръжното ръководство на РМС в Плевен (1941).

Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Заплашен от арест, на 8 март 1942 г. той излиза в нелегалност. През 1942 и 1943 г. Плевенският военен съд го осъжда задочно на смърт по Закона за защита на държавата. През есента на 1943 г. участва в създаването на Бъркашката партизанска чета и е неин политкомисар. Пише стихове и публицистични статии.

На 14 февруари 1944 г. попада в обкръжение заедно със Слави Алексиев в къщата на ятака Бочо Станчев в Плевен. В ожесточената престрелка загива Бочо Станчев, а Слави Алексиев и Цветан Спасов се самоубиват с последните си патрони.Поетичното и публицистичното му творчество е издадено след 9 септември 1944 г.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...