Начало / Култура / С талант, майсторство и вдъхновение ансамбъл „Акцент” завладя публиката в юбилейния си концерт (снимки и видео)

С талант, майсторство и вдъхновение ансамбъл „Акцент” завладя публиката в юбилейния си концерт (снимки и видео)

Перкусионен ансамбъл „Акцент” към НУИ „Панайот Пипков” – Плевен и Плевенска филхармония подариха на публиката снощи един прекрасен концерт, с който ансамбълът отпразнува своя четвъртвековен юбилей.

Под диригентството на Славил Димитров учениците на Симеон Серафимов изпълниха наистина майсторска програма. Тя започна силно с пламенно-лиричното изпълнение на  „Кармен –сюита” на Бизе-Шчедрин. На сцената заедно със воите ученици  Илина Рачева, Велиан Димитров, Чарли Милов, Марин Тотев и Калоян Иванов, застана и Симеон Серафимов – създател и ръководител на ансамбъла. Последва атрактивното изпълнение на  Stubernik от Марк Форд  от трима музиканти на една маримба. Чаровната Илина Рачева успокои емоциите с Чардаш от Монти, за да бъдат те отново взривени с финалните изпълнения на Унгарски танц №1 и Ръченица из симфонична сюита „Тракийски танци” от Петко Стайнов.

„Уважение за това, което правите за културата на Плевен и за културата на България”, каза кметът Георг Спартански, който беше сред възторжената публика в залата на читалище „Съгласие”. В стила на политик той направи паралел, че сигурно мнозина не си спомнят кой е управлявал страната ни през 1994 г. „ В това време смутно, тъмно, Мони Серафимов и неговата прекрасна съпруга Августина решават да правят ансамбъл. Правят го с хъс и упоритост, с воля и целеустременост. Днес Перкусионен ансамбъл „Акцент” е една от културните емблеми на Плевен, изваян само за четвърт век с труда на Симеон и Августина Серафимови. Под техните ваятелски ръце са преминали десетки ученици, които днес учат и работят във всички краища на света. Плевен ви благодари, че правите не само професионалисти, а правите от нашите плевенски деца прекрасни хора и горди българи”, изтъкна Георг Спартански.

Той връчи на ръководителя на ансамбъла Симеон Серафимов почетен плакет на кмета в знак на благодарност и признание за труда  и невероятния талант, с които вае младите таланти.

Много от бившите възпитаници на Симеон Серафимов и „Акцент” чрез видеозапис предадоха поздрави по повод годишнината. Всички бяха единодушни в благодарностите си към своя преподавател, който ги е направил не само добри професионалисти, но ги е на учил на труд, на постоянство и на любов към това, с което се занимават. В ансамбъла се бачка яко, но с любов, обобщи Кирил Павлов, един от десетките възпитани в голямото семейство на „Акцент”.

„Много съм развълнуван от добрите думи, които чух, сподели пред публиката Симеон Серафимов, наречен преди години много сполучливо щастливият ангел на „Акцент”. – Горд съм, че  славата на нашето училище и на класа по ударни инструменти, който имам честа от 40 години да ръководя, се разнася по цял свят от нашите ученици”. Той не пропусна да спомене своите учители по ударни инструменти  – Доцо Вътков и проф. Добри Палиев, основателят на перкусионната школа в България.

„Благодарим ви за страстта и любовта, с която творите с ансамбъл „Акцент”, за да вдъхновявате публиката и да ни карате да се гордеем с майсторството ви”, обърна се към Симеон и Августина Серафимови Петя Василева, която, сама каза, на първо място е приятел на „Акцент”, а едва след това зам.-председател на Общински съвет – Плевен, председател на Комисията по култура и председател на Настоятелството на НУИ „Панайот Пипков”. Тя заяви, че заедно с Общината ще продължат да подкрепят и другата скъпа рожба на семейство Серафимови – фестивалът за маримба и ударни инструменти.

Много поздравителни адреси бяха изпратени по повод 25-годишния юбилей на „Акцент” – от областния управител Мирослав Петров, от председателя на Общинския съвет – Мартин Митев, а в милия си поздрав колегите от НМУ „Любомир Пипков” в София искрено-шеговито са написали: „Благодарение на вашата силна конкуренция през последните 25 години се развиваме и надобряваме стремително”.

Да, това е Перкусионен ансамбъл „Акцент” – вдъхновяващ, предизвикващ, завладяващ, респектиращ. Разнесъл славата на плевенската перкусионна школа по цял свят.

 

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...