Начало / Култура / С рядко показвани книги  читалище „Съгласие” се включва в отбелязването на 140 години от Освобождението на Плевен

С рядко показвани книги  читалище „Съгласие” се включва в отбелязването на 140 години от Освобождението на Плевен

Книги, рядко показвани пред широката публика, са подредени в традиционните витрини от специалистите от библиотеката на читалище „Съгласие”. Те са посветени на бележити дати и събития, като специално място е отредено на 140 години от Плевенската епопея. С текст, картини  и книги се разказва за обсадата, героите и паметниците, издигнати в тяхна чест.

Сред рядко показваните заглавия са: Отбраната на Плевен по официални и частни документи, събрани под ръководството на мюшира Гази Осман паша. От дивизионния генерал Музаффер паша, адютант на Н. И. В. Султана  и подп. от генералния щаб Талят бей, адютант на мюшир Гази Осман паша ,  1901 г.;  Отбраната на Плевен 1877. (Писана от участник в нея) Херберт, Фредерик Уилям фон, 1929;  Къща-музей „Карол I – румънски крал“ в Пордим  Капчев, Георги Иванов,  1907; Къща-музей „Цар-Освободител Александър II“ в гр. Плевен Капчев, Георги Иванов, 1907; Признателна България  Паметници, въздигнати от к-та Цар Освободител Александър ІІ, за вечен спомен на освободителната война през 1877 – 1878 г. Капчев, Георги Иванов,  1907.

По  повод 140 години от Плевенската епопея библиотеката при НЧ „Съгласие 1869“ организира изнесени срещи с ученици от начален курс. Следващата седмица библиотечните специалисти ще се срещнаст с  ученици от ОУ „Йордан Йовков и НУ „Единство“. На срещите ще бъде представен документалният филм „Памет“, посветен на Плевенската епопея и изработен от екип на Панорама „Плевенска епопея 1877“.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...