Акценти
Начало / Общество / С ритуал в Плевен изпращат формирование за участие във военната операция „Алтеа“

С ритуал в Плевен изпращат формирование за участие във военната операция „Алтеа“

С тържествен ритуал на площад „Възраждане“ в Плевен утре, 19 август, официално ще бъде изпратено  формирование от Въоръжените сили на Република България за участие във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина – „Алтеа”,

Ритуалът ще започне в  10:30 часа пред Параклис – мавзолей „Свети Георги Победоносец”.

Сред официалните гости се очаква да бъде генерал-майор Михаил Попов – Командир на Сухопътните войски.

Основаната част от българския контингент в операция „Алтеа“ е сформирана от 4-ти механизиран батальон от състава на Единен център за начална подготовка – Плевен, допопълнен е и с военнослужещи от 61 механизирана бригада – Карлово и 110 логистичен полк – Пловдив.

Съставът на контингента е до 110 военнослужещи, от които 99 мъже и 7 жени. Участието му в военната операция ще е до  30 юни 2023 г. Българските военнослужещи ще изпълняват механизирани и пеши патрули, охрана на базата и действия на формированията за бързо реагиране /QRF/.

Национален командир е полковник Красимир Ценов – зам.-началник на отдел „Логистика“  на Съвместното командване на силите .

Участието на българските военнослужещи в операцията на ЕС „Алтеа“ е в изпълнение на Решение № 484 от 14 юни 2012 г. на Министерския съвет на Република България за участие на контингент от въоръжените сили на Република България във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина – „Алтеа” (изменено и допълнено с РМС № 390 от 17.05.2016 г., изменено и допълнено с РМС№ 691 от 09.11.2017 г., изменено и допълнено с РМС №757 от 08.12.2017 г. на Министерския съвет на Република България), и по искане на командващия на операцията на Европейския съюз „Алтеа“.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...