Акценти
Начало / Общество / С пълно мнозинство избраха делегатите от Плевенска епархия

С пълно мнозинство избраха делегатите от Плевенска епархия

11 човека от двете околии в Плевенската епархия – Плевенска и Луковитска, избраха днес петимата епархийски делегати, които ще участват в избора на новия български партиарх на 24 февруари тази година. От Плевенска духовна околия делегати ще са отец Тихомир, свещеник в „Св. Параскева” и отец Венци от църквата „Св. Троица”. Миряните ще представлява Марина Георгиева, секретар в Плевенската митрополия. От Луковитска духовна околия е избран отец Красимир, свещеник в църквата „Св. Софроний Врачански” – Червен бряг и Цанка Илкова от село Петревене – предана на духовното дело и сама организирала ремонта на църквата в селото. Делегат по право ще е и Плевенският владика  митрополит Игнатий.

Изборът мина без проблеми и за учудване дори на самите избиратели, петимата делегати бяха избрани единодушно с 11 гласа. Всъщност избирателите е трябвало да бъдат 12 – по шест от всяка околия, но вчера един претърпял операция, което възпрепятства участието му. Това обаче не е пречка да се проведе избор на делегати и той да е легитимен, уточниха от Плевенската митрополия.

Петимата делегати бяха избрани от предварително изготвен списък от епархийския съвет, заедно с митрополит Игнатий и епархийския наместник. В този списък бяха включени 18 свещеници и 10 миряни.

Преди да пристъпят към гласуване, митрополит Игнатий им разясни какви са изискванията  според Устава на БПЦ, и указанията, изпратени с пимо от Светия Синод. Самият митрополит не участва в гласуването.

Труден е за нас този избор, защото от 40 години не сме определяли делегати за патриаршески избор, каза непосредствено преди да започне гласуването отец Тихомир.

Вотът мина без проблеми, спрямо канона и за около половин час бяха преброени гласовете.

Като процедура изборът на епархийските делегати не се различава особено от светските избори. Избирателите пускат в урна гласовете си, които след това се преброяват от четиричленна комисия, чийто състав е предварително определен. След преброяването на гласовете, комисията съставя протокол, който се подписва от всичките избиратели.

Сега предстои списъкът с избраните делегати да бъде представен в Светия Синод, на базата на който  ще им бъдат издадени удостоверения за участие в патриаршеския избор на 24 февруари.

До десетина дни Светият Синод ще трябва да определи тримата митрополити, между които ще трябва да бъде избран новият патриарх. Нужни са 10 гласа, за да попадне митрополит в тройката. Изборът става между 14 митрополити.

Надявам се да ни бъдат предложени дойстойни хора, тъй като ние искаме да има промени в църквата, каза избраният за делегат от Плевенска епархия отец Тихомир.

„С Божията благодат приемам това поръчение да изпълня всека правда по пътя на демократическата изборна система и да се надяваме, че Господ ще ни дава разбиране, за да помогнем да извадим народа от духовната летаргия, в която се намира”, допълни отец Красимир, другият делегат от нашата епархия.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Прекрасен избор един висш агент в лицето на Игнатий един малко по-нисш в лицето на Тихомир ,една призветера и техни верни подопечни роби.Това е ,,Чистото и свято,, лице на Плевенска епархия. Ами да бяха пратили поне Данчо Перката или Миленчо но неби. Агентурата на ДС недопуска никого до нещо по-високо.