Акценти
Начало / Култура / С прецизно подбрани думи Вера Стефанова ни превежда през своите сънувани ветрове

С прецизно подбрани думи Вера Стефанова ни превежда през своите сънувани ветрове

IMG_5286 Вера Стефанова

Третата си поетична книга – „Сънувам ветрове”, представи тази вечер в Художествена галерия „Колекция Светлин Русев” плевенската поетеса и журналист Вера Стефанова.

IMG_5272 стихосбирка Вера Стефанова

Авторката беше представена от Лалка Павлова, председател на Дружеството на писателите в Плевен. Тя обходи богатата биография на Вера Стефанова, която обединява слово и журналистическа страст в търсенето на истините за живота и света, като прави своите открития достояние на света чрез стотиците си есета, интервюта, творчески портрети, очерки, рецензии. Лалка Павлова припомни, че за цялостния си принос за развитието на културния живот на града ни Вера Стефанова е удостоена с почетното звание „Заслужил гражданин на Плевен”.

IMG_5274 Вера Стефанова стихосбирка

За новата книга  на Вера Стефанова – „Сънувам ветрове“, говори поетесата Христина Комаревска. Тя призна, че посегнала благоговейно към „Сънувам ветрове”, както се посяга  към дъхава пита хляб. Комаревска определи Вера Стефанова от групата на онези поети, които не изпадат в самохвалебствени дитирамби и самовлюбеност. „За нея словото е свещено, поставено е  високо на пиедестал и Вера благоговее пред него и му е служила предано повече от 40 години”, подчерта Комаревска. През ръководените от нея поетични школи са минали много бъдещи поети, на които тя е „завързала пръста”, дала е кураж на много прохождащи автори.  С първите си стихосбирки – „Безсънно небе” и „Есенни брегове”, Вера Стефанова доказа, че словото за нея е любов, пристрастие и съдба. „В  новата си стихосбирка тя ни повежда с прецизно подбрани думи в своя свят, изпълнен с мечта и копнеж, надежда и вяра в хората. Според нея поетите са призвани да рисуват света с цветовете на думите, те са винаги будни и вървят по брега на небето, където е песента – светло обричане и благослов, но и разпятие на сърцето”, каза още Христина Комаревска.

IMG_5283 Вера Стефанова нова стихосбирка

Многобройната публика имаше удоволствието да чуе стихове от „Сънувам ветрове” в изпълнение на авторката. Преди това Вера Стефанова изказа специални благодарности на  художника Драгомир Райчев, чиито две  картини – „Алея” и „Зима”, създават една особена  атмосфера на книгата й.

Юбилейната творческа вечер на Вера Стефанова и представянето на новата й книга бяха организирани от Дружеството на писателите и Дружеството на журналистите в Плевен.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...