Акценти
Начало / Култура / С прерязване на филмова лента Димитър Бебенов откри изложбата си в Плевен

С прерязване на филмова лента Димитър Бебенов откри изложбата си в Плевен

Дългогодишният филмов оператор на Националната телевизия и Киностудията на Народната армия, сценарист и рижисьор, фотограф-художник и фоторепортер, мичман от запаса, плевенчанинът Димитър Бебенов откри днес в галерия „Лира” на Военен клуб – Плевен своя юбилейна фотоизложба.

„Юбилейни фотомигове на Димитър Бебенов”  е мотото на изложбата, която на 40 табла представя фотографии от богатия фотоархив на майстора на обектива. Това е негова 15-а изложба, която посвещава на 140 години от Освобождението на България.

При откриването на изложбата Бебенов и секретарят на Съюза на ветераните Иван Смарандов прерязаха кинолента от филма „Кинолюбители с пагони”, на която той е оператор. „За било и не било сега се режат ленти. На моя изложба досега лента не е рязана, затова реших сега да го направим, но с кинолента”, с усмивка обясни Димитър Бебенов.

Измежду 8 000 негатива, запазени през годините, са подбирани снимките, показани в изложбата. Бебенов сподели, че истинската му, професионална работа в киното и във фотографията започнала с Гагарин в Плевен. 21 кадъра прави тогава младия фотограф, една от снимките е включена в изложбата. „В тази изложба няма да видите политически личности, макар да съм снимал много такива. Показал съм творчески личности – певци, диригенти, музиканти”, казва фатографът.

Димитър Бебенов и младият артист от Плевенския театър Иван Терзиев са сред основателите на любителския киноклуб „Плевен филм”, който съществува и до днес. Репортажът му за посещението на Юри Гагарин в Плевен му отваря пътя за кореспондент – оператор на националната телевизия. Негов филм за военното училище в Долна Митрополия печели награда в Чехословакия. Отличието му помага да го вземат на работа в Киностудията на Народната армия. От една командировка във Франция с Гвардейския оркестър се ражда късометражния  му филм „Край Сена”, който му носи престижни международни награди, но и не малко неприятности, тъй като не му разрешават да монтира заснетия материал.

Бебенов снима с известния режисьор Людмил Стайков филма „Хан Аспарух”. Работи и с големия документалист Христо Ковачев. На почти всички репортажи при пътуванията му в Индия, Куба. Франция, Ангола. Полша, Унгария. Корея и други страни е режисьор-оператор.Филми на Бебенов са показани на фестивали в Краков, Версан. Мадрид, Ленинград, Лайпциг и са печелили награди.

„Гледната точка на човека, на този който снима, е много важна. Първо трябва да умееш да виждаш лицето на човек”, казва майсторът, който винаги е с фотоапарат на рамо готов да улови мига във фотообектива си.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...