Акценти
Начало / Общество / С празнично шествие започна Петият фестивал на патриотичната песен „Отечество“ (видео, снимки)

С празнично шествие започна Петият фестивал на патриотичната песен „Отечество“ (видео, снимки)

С пъстро шествие започна Петият национален фестивал на патриотичната песен „Отечество” днес в Плевен. Той е посветен на всички загинали за свободата на България и се провежда в Градската градина на специално изградена сцена пред Оркестрината.

Фестивалът бе открит с изпълнения на Общинския духов оркестър и шествие, предвождано от мажоретки, от площада пред сградата на Общината до сцената.

Във фестивала взимат участие близо 50 вокални групи, индивидуални изпълнители и хорове. Участниците са от Бургас, Стара Загора, София, Ловеч, Троян, Враца, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш, Никопол, Гулянци, Левски, Долни Дъбник, Долна Митрополия и други населени места.

шествие фестивал патриотична песен 1

Фестивалът на патриотичната песен „Отечество” бе открит от Евгения Иванова, председател на ПП „Нова зора” – Плевен и главен инициатор за провеждане на фестивала. С поздрав се обърна и Минчо Минчев, председател на ПП „Нова зора”. „Ние се връщаме към традицията, към духа, към волята на този народ, който е заявил своето място на тази земя. Българинът винаги е пял – в неволи и беди, в робски теглила, но никога не е угасвала мечтата му за свобода и не е прекършван неговият дух“, каза в своето приветствие Минчев.

шествие мажоретки фестивал патриотична песен 2

Поздравителен адрес бе изпратен от народния представител от БСП – Лява България Васил Антонов.

шествие фестивал патриотична песен

Организационният комитет по провеждането на фестивала отличи с юбилейни плакети и награди редица съмишленици, които са оказвали своята подкрепа при осъществяването на фестивала за патриотични песни. Юбилейна монета от Петия фестивал получи и информационният сайт ИнфоПлевен. Награда получи и журналистката Ирена Николова от Медийна група „Зетра“, както и информационният сайт „Плевен за Плевен“.

награди фестивал патриотична песен 1

За висок принос и качествено изпълнение на поставената задача при почистването на чешмата пред театъра бе отличен Тихомир Данов с медал и грамота. Грамоти и награди получиха и редица други изявени граждани.

фестивал патриотична песен

Фестивал „Отечество” има конкурсен характер. Жури с председател Елка Недялкова, преподавател по народно пеене в НУИ „Панайот Пипков” и членове – Ваня Делийска, диригент на детски хор „Звъника” и Валентин Недялков, преподавател в НУИ „Панайот Пипков”, ще оценяват изпълненията на участниците. Технически сътрудници на журито са Лили Желязкова и Милка Янчева. След всеки етап от фестивала ще бъдат връчвани грамоти и лауреатски звания в трите групи – хорове, вокални групи и индивидуални изпълнители.

Следваща Предишна
шествие мажоретки фестивал патриотична песен 1
шествие фестивал патриотична песен 2
шествие мажоретки фестивал патриотична песен 3

награди фестивал патриотична песен 2
награди фестивал патриотична песен 3

награди фестивал патриотична песен 4

фестивал патриотична песен 2
фестивал патриотична песен 3

фестивал патриотична песен 1

награди фестивал патриотична песен

Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...