Начало / Култура / С празнично шествие в Плевен бе отбелязан 24 май

С празнично шествие в Плевен бе отбелязан 24 май

С празнично шествие и хорово изпълнение на химна „Върви, народе възродени” Плевен чества 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Многолюдното празнично шествие тръгна от площад „Стефан Стамболов“, предвождано от свещеници, които носеха иконата с ликовете на светите братя Кирил и Методий. Ученици, учители, студенти, хора на словото и изкуството, представители на местната и държавната власт преминаха заедно през централната пешеходна зона на града. От името на  Общински съвет – Плевен в честването участваха председателят на местния парламент Мартин Митев и общински съветници от различните групи. Множеството спря пред барелефа на светите братя Кирил и Методий на едноименната улица в Плевен. Там то се сля с шествието от студенти и преподаватели на Медицинския университет. Отслужен бе тържествен водосвет, слово за празника произнесе кметът Георг Спартански.

В знак на признателност пред делото на светите братя Кирил и Методий, всички засвидетелстваха своята почит с поднасяне на венци и цветя пред мраморния барелеф, дело на плевенския скулптор Димитър Цонков.

След ритуала на централния площад „Възраждане“ по традиция прозвуча химна „Върви, народе възродени” в изпълнението на плевенски хорови формации.

За 24 май в Плевен се връчват награди на изявени учители, ученици и дейци на културата.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...