Акценти
Начало / Образование / С почетното звание „Доктор Хонорис кауза” на Медицинския университет в Плевен удостоиха нобеловия лауреат проф. Харалд цур Хаузен

С почетното звание „Доктор Хонорис кауза” на Медицинския университет в Плевен удостоиха нобеловия лауреат проф. Харалд цур Хаузен

Проф.Харалд цур Хаузен доктор хонорис кауза

На тържествена церемония днес в зала „Магнум” на Медицински университет – Плевен удостоиха проф. Харалд цур Хаузен с почетното звание „Доктор хонорис кауза”. Званието връчи ректорът на университета проф. Славчо Томов.

Събитието е част от Юбилейния месец на науката, с който Медицинският университет отбелязва 40 години от създаването си. Проф. Харалд цур Хаузен, който е носител на Нобелова награда за медицина, е специален гост на висшето училище по този повод.

Веднага след удостояването му с почетното звание проф. Цур Хаузен изнесе академична лекция на тема: „The Search for Infectious Causes of Human Cancer”. Интересът към лекцията му беше изключително голям, залата беше препълнена, затова много желаещи да присъстват се наложи да я  изслушат във фоайето пред зала „Магнум”.

лкция нобелов лауреат

Проф. Харалд цур Хаузен е роден на 11 март 1936 г. Има докторски степени по медицина от университетите на Бон, Хамбург и Дюселдорф. Води изследвания в областта на вирусологията и микробиологията в Германия и САЩ. От 1983 до 2003 г. е председател и член на Научния борд на Националния център за ракови изследвания на Германия (DKFZ) в Хайделберг, чийто почетен професор е и до момента. Професорът става Нобелов лауреат  през 2008 г. като признание за епохалното му откритие, че ракът на маточната шийка има вирусна етиология и се причинява от човешките папиломни вируси. Откритието отваря нова страница в профилактиката на това злокачествено заболяване – чрез ваксини и тестове за папиломни вируси.

лекция нобелов лауреат

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...