Акценти
Начало / Образование / С поредица от иницитаиви в НУ „Отец Паисий” отбелязаха Деня на будителите

С поредица от иницитаиви в НУ „Отец Паисий” отбелязаха Деня на будителите

Седмица за народните будители бе проведена в НУ „Отец Паисий” в Плевен. Проявите започнаха още на 28 октомври с концерт под наслов „Издорче на доброто”, посветен на творчеството за деца на плевенската писателка Витка Витанова. Събитието бе уважено от Трендафил Василев, редактор на издателство „Българска книжница”. Мотото на концерта е заимствано от заглавието на най-новата книга на Витка Витанова „101 гатанки-Изворче на доброто”. В празничната програма участие взеха вокална група „Усмивка” на НУ „Отец Паисий” с музикален ръководител Елка Пъшева и със солисти Бояна Петрова, Роберто Стаматов, Здравко Димитров и Валентин Илиев, Силви Георгиева и Никол Георгиева. С децата от вокална група „Усмивка” пя и бившата й солистка Маргарет Георгиева, която в момента е ученичка в ОУ „Йордан Йовков”. Песните, посветени на детските мечти и приятелството синхронизираха с изпълненията на стихотворенията от книгата на Витка Витанова, рецитирани от ученици от ОУ „Йордан Йовков”.  С много настроение публиката в препълнения салон на зала „Катя Попова”, състояща се предимно от ученици от различни плевенски училища, отгатваше отговорите на гатанките.

В концертната програма бе включена и темата за любовта към родината и свободата, като Витка Витанова изпълни авторските си стихотворения „На теб, земя”, спечелило трета награда в Националния фестивал „Листопад на спомените” 2015, и „Пред портрета на Апостола”.

В празника се включиха и малките танцьори от групата за спортни танци „Артефакт” с ръководител Люба Валентинова, балерини от балетна школа „Спирит” с ръководител Ирина Александра Хаджиева и ансамбъл „Нашенчета” с художествен ръководител Огнян Летов.

IMG_20151028_184730 Спирит

През седмицата преди празника, във всички класове на НУ „Отец Паисий”, бяха проведени часове на класа, посветени на поощряване на четенето и грамотността. Чрез занимателни игри децата четоха донесените от домашните библиотеки любими техни книги. В занималните изработиха постери, посветени на съвременни детски автори, които са изложени в училищната рубрика „Театър на книгата”. Второкласниците посетиха читалище „Лик”, където гледаха презентация, посветена на будителите и се запознаха с начина на функциониране на библиотеката.

В четвъртите класове учениците работиха по групи и направиха лапбукове. В тази модерна форма на тетрадки за наблюдение, те разказаха живота и творчеството на Асен Разцветников, Емилиян Станев, Дора Габе и Стоян Михайловски

IMG_20151028_182659група Усмивка

IMG_20151028_183416солисти

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...