Акценти
Начало / Здравеопазване / С поредица от благотворителни прояви Плевен посреща Похода срещу диабета

С поредица от благотворителни прояви Плевен посреща Похода срещу диабета

С богата програма от благотворителни прояви Лайънс клубовете в Плевен днес ще посрещнат Похода срещу диабета. Участниците във велопохода се очаква да пристигнат около 11 часа в Плевен и ще бъдат придружени от мотоциклетисти от клуб „Огнени сенки“. На площад „Възраждане“ те ще бъдат посрещнати от фанфарния оркестър на НУ „Христо Ботев“.

Подготвената програма ще започне в 11 часа на площада и ще продължи до 15 часа. Идеята е да се привлече вниманието на хората върху проблема на децата с диабет тип 1 и да се съберат дарения за закупуване на сензори с трансмитери за 2 000-те деца в страната с диабет, което ще подобри значително контролирането на заболяването и ще елиминира нуждата от няколкократните убождания на ден, за да се следи нивото на кръвната захар. Само в област Плевен децата с инсулинозависим диабет са 180.

На централния площад в града ще бъде организиран информационен пункт за раздаване на материали, свързани със захарния диабет. Студенти от Медицинския университет  ще правят безплатни тестове на кръвна захар.  Благотворителен базар ще предлага десерти за диабетици и  литература със здравословни рецепти. Ще се предлагат и продукти с бранда на похода. За най-малките ще има арт работилница, помощници в която ще са децата от школа „Таланти”. Програмата ще завърши с така нареченото „Сладко хоро”.

Част от програмата ще са и безплатните полети с привързан балон, които ще са от 8 до 10 часа на помощното игрище до стадион „Плевен”.

Организаторите на националната инициатива „Поход срещу диабета” са разкрили и национална дарителска линия DMS DIABET 17777 на цена от 1 лв. за всички мобилни оператори. Линията ще е отворена до 6 април. Събраните средства от sms-и и от благотворителните инициативи, организирани по време на кампанията, ще бъдат за  закупуването на сензори с трансмитери за деца с диабет тип 1, които дават възможност за 24-часов контрол на кръвната захар.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...