Акценти
Начало / Общество / С поклон и цветя почетохме 176-та годишнина от рождението на Левски

С поклон и цветя почетохме 176-та годишнина от рождението на Левски

Цветя в знак на признателност към личността и делото на Васил Левски бяха поднесени днес и в Плевен по повод 176-годишнината от рождението на великия българин. Церемонията се проведе пред паметника на Апостола в града.

Сред дошлите да уважат паметта на Левски бяха кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, народният представител Владислав Николов, общински съветници, представители на Регионалния исторически музей, на общински институции, на патриотични организации, бивши военнослужещи.

Проф. Стойков припомни, че именно Дяконът е този, който е запалил огъня на свободата в най-тежките години на робството и подчерта, че е изключително горд от факта, че именно в Плевен е създаден първия революционен комитет. Градът е знаков и с решителната за изхода на Руско-турската Освободителна война битка на бойните полета в региона, където оставят живота си хиляди воини и опълченци. „Името на Левски остана свято и чисто през вековете и той винаги ще бъде една от знаковите фигури, винаги ще бъдат пример за поколенията. А думите му „Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя – губя само себе си” останаха за вековете и трябва да са пътеводна звезда за всички наши политици”, каза още кметът.

В днешния ден, извън официалната церемония, почит на Апостола отдават и плевенчани, минаващи покрай паметника на Левски. Като например неизвестна млада майка с две деца, която се спря, положи букет и сведе глава. А малчуганите я последваха.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...