Акценти
Начало / Крими / С пожелание хората да бъдат по-добри, затворници представиха своя „Вестник без име”

С пожелание хората да бъдат по-добри, затворници представиха своя „Вестник без име”

Официално представяне на „Вестник без име – от и за затворниците” се състоя днес в киносалона на затвора в Плевен. Вестникът бе създаден от група лишени от свобода в затвора в Плевен в периода август – ноември 2015 год., след обучителни занимания с тях на журналиста – експерт по проекта Снежанка Николова, като част от алтернативна социализираща и корекционна програма.

По време на представянето редакторският екип на изданието сподели своите лични истории от преживяното, представена бе и кратка визуализация-импресия на работния процес, както и любопитни препратки на случилото се към култови киноленти.

вестник затворници

Таблоидът с 12 цветни и чернобели страници е издание на пресгрупа „О.З. Плевен” и е реализиран по проект „Свобода зад решетките”. Тиражът от 500 броя се разпространява безплатно сред лишените от свобода в затвора в Плевен и техни братя по съдба от други места за лишаване от свобода.

вестник затворници

Участие в събитието взеха представители на Министерство на правосъдието, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, съд, прокуратура, полиция, неправителствени организации, служители на затвора в Плевен, лишени от свобода лица и техните семейства.

Самите автори на статиите във вестника споделиха по няколко думи за преживяното. „Този вестник е много специален за мен и всички лишени от свобода. Апелирам чрез него хората да не извършват престъпления, а да бъдат по-добри. Самият аз се промених в процеса на писане на вестника към по-добро”, сподели един от редакторите на изданието.

Иван Петков

Остро перо, многотиражка и това да не е първи и последен брой пожела директорът на затвора в Плевен Иван Петков. Той заяви, че очаква следващия брой на вестника скоро.

„Трябва да се намери подходът към всеки един, за да може той да покаже най-доброто от себе си”, каза от своя страна административният ръководител на Окръжен съд – Плевен Александър Григоров. Той не скри, че първото нещо, което иска да направи, е да стисне ръцете на всеки един от създателите на вестника, защото са успели да го развълнуват.

вестник затворници

„Това наше посещение е най-позитивното, което съм имал, и ме изпълва с надежда. Свободата е състояние на духа, а това, което правите вие, е израз на свободата”, сподели пък ръководителят на Районната прокуратура в Плевен Владимир Николов.

вестник затворници

От Сдружение „Младежки форум 2001” – Разград, които реализират проекта, обясниха, че „Вестник без име” е създаден през 1999 година от няколко тийнейджъри в град Разград. Подрастващите не успели единодушно да му изберат име и затова от самосебе си той останал без такова. Сега първите редактори на вестника вече са по на 35 години, а затворническото издание има не по-малък успех от първото издание.

свобода зад решетките

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...