Акценти
Начало / Икономика / С писма напомнят на държавни институции да си платят такса смет

С писма напомнят на държавни институции да си платят такса смет

По разпореждане на кмета Георг Спартански от дирекция „Местни данъци и такси” са изпратили предупредителни писма до всички институции, които ползват общински имоти безвъзмездно, да предвидят средства за погасяване със задна дата на дължимите от тях данъци към Община Плевен. Тази мярка е предприета, защото освен читалищата има и други институции, включително и държавни, които не са декларирали имотите, които са получили безвъзмездно за управление от Община Плевен и не плащат такса смет. „Законът е еднакъв за всички, затова ще търсим със задна дата неплатените към Общината данъци”, заяви кметът Спартански.

Общината служебно ще приложи принципа за давност  за  по-стари периоди, но за последните пет години трябва да се платят дължимите общински данъци.

Читалищата и държавните институции, ползващи общински имоти, трябва да ги декларират и на това  основание от дирекция „Местни данъци и такси” да им изчислят дължимия данък, а те да си предвидят суми за плащането им, предупреди кметът. Той специално подчерта, че няма субективно отношение по този въпрос и както читалищата, така и всички други институции, ползващи общински имоти, ще трябва да си платят такса смет. Община Плевен си плаща дължимите местни данъци, затова очакваме същото коректно отношение и от другите институции, отбеляза кметът Георг Спартански.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...