Акценти
Начало / Общество / С петлето Петьо тази вечер откриват фестивала „Шарено петле” в Плевен (програма)

С петлето Петьо тази вечер откриват фестивала „Шарено петле” в Плевен (програма)

Петият Фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще бъде открит днес на площада пред ДКТ „Иван Радоев” в Плевен. Гостите ще бъдат посрещнати от новия символ на фестивала – пъстро петле, наречено от организаторите Петьо. Негови автори са плевенските художници Иван Велчев – Йово и Емил Иванов.

Официалното откриване на културното събитие за деца и възрастни е от 19.00 часа.

Час по-рано петлето Петьо  кани децата пред Драматичния театър, за да станат част от игрите и забавленията  в авторския спектакъл на Маргарита Костова „Улица“Радост“.

Веднага след официалното откриване публиката ще може да се запознае с интересен музикален жанр „Ребетико“, който ще  представят артистите от театър „Буфос“ – Гърция и ще се забавлява с цирковите супер герои от пътуващ театър „Скрин“ – София.

Програмата на петте фестивални дни – от 6 до 10 юли, включва куклени представления за деца и възрастни, улични спектакли, ателиета за изработка на кукли и предмети, огнено шоу и шоу на кокили – общо 20 събития. Новостите са много, една от тях е, че плевенското Петле има вече международно участие . Освен театър „Буфос” от Гърция ще гостува и виртуозният уличен артист от Италия Симоне Романо.

Представленията ще се играят на познатите места – пред и в залите на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ и в парка на Регионалния исторически музей. Този юли арена на куклената магия ще стане и пешеходната зона, в която се развива действието на специално подготвения за фестивала уличен спектакъл на плевенския театър „Кокошка с брошка и… Шарено петле“.

Началните часове на представленията за петте дни са еднакви, което ще помогне на зрителите по-лесно да се ориентират в програмата и да следят всички интересни предложения. Представленията в Регионалния исторически музей са от 10 и 18 ч., за да се избегнат най-топлите часове, а спектаклите в или пред театъра са обявени за 19,30 ч.

И още една новост – детските ателиета ще се провеждат всеки ден от 16 ч. в театъра с предварително записване. Това ще помогне на артистите да обърнат повече внимание на всяко дете и освен с нова кукла или интригуващ предмет, то да си тръгне и с повече информация за кукления театър и за това как може само да си направи такъв и вкъщи.

Съорганизатори на традиционното културно събитие са Община Плевен, която го финансира изцяло, и ДКТ „Ив. Радоев” – Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...