Акценти
Начало / Култура / С песни, танци и игри руската общност отбеляза Масленица

С песни, танци и игри руската общност отбеляза Масленица

На годинка беше най-малката участничка тази година в отбелязването на Масленица /Сирни заговезни/, която беше организирана от клуба на рускоговорящите граждани в Плевен „Възход”. В Градската градина в Плевен се събраха няколко поколения, а едногодишната Маги – с типична руска кърпа на главата и „колие” от гевречета, се превърна в център на внимание.

Всички традиции на този ден са насочени към това да се прогони зимата, да се изчисти лошото, да се пробуди природата от сън и да дойде пролетта.

Празникът започна с припомняне на смисъла на традицията, с много чай и отрупани най-вече с блини маси. След като дошлите събраха сили, започна състезателната част. В нея се включиха както децата, така и възрастните. Те скачаха в чували, теглиха въже, надпреварваха се в скоростно мазане и изяждане на блини. Специално за най-малките, както се прави на Масленица, имаше и хамкане с награди за най-бързо успелия да улови във въздуха парчето халва на конец.

Блините са вид руски палачинки, които са един от символите и основно ястие на празника. Всяка стопанка имала своя специална рецепта за приготвянето им, която се предавала от майка на дъщеря. Дошлите в Градската градина днес можеха да опитат блини с различни видове мед, сладка, конфитюри, шоколад и дори с хайвер и сирене.

Символ на Масленица е сламено чучело, облечено в женски дрехи, заедно с което всички се снимаха и веселиха. В специално джобче на роклята на чучелото се пускат листчета хартия. На тях всеки написва неща, от които иска да се отърве с края на зимата. Накрая на веселието куклата се запалва. Традицията на Масленица повелява огънят да се прескочи за здраве.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...