Акценти
Начало / Образование / С парти за „добре дошли” посрещнаха новите студенти от Великобритания

С парти за „добре дошли” посрещнаха новите студенти от Великобритания

чуждестранни студенти

За втора година е спазена традицията студентите от Великобритания да пристигат в България заедно със своите родители и да бъдат посрещани на прием, организиран от английската компания Outreach Education, която е партньор на Медицинския университет в Плевен и съдейства при подаването на документите и при адаптацията на новоприетите студенти.

Тази година специални гости на приема бяха Любов Костова, Управителен директор на  Британския съвет в България, кметът проф. Димитър Стойков и областният управител Илиян Йончев. Всички те поздравиха новоприетите студенти от Великобритания с добре дошли в Плевен.

проф. Славчо Томов

Със специален поздрав към новоприетите чуждестранни студенти се обърна и ректорът на висшето училище проф. Славчо Томов. Първо той ги поздрави за това, че са избрали Медицински университет – Плевен за овладяване на необходимите знания и умения на лекарската професия и подчерта, че изборът им на университет не е случаен, защото именно висшето училище в Плевен е пионер във въвеждането на англоезично обучение по медицина от 1997 година. Ректорът ги увери, че те вече принадлежат към академичната общност от ерудирани преподаватели и изтъкнати учени на висше училище, което се слави с 40-годишна традиция на предлагане на качествено обучение на лекари и здравни специалисти.

Пред журналисти проф. Томов допълни, че Медицинският университет в Плевен става по-атрактивен  благодарение на политиката, започната от предишното ръководство и която сегашното продължава, като приоритет е качеството на обучението и разширяване на тенденциите за превръщането на университета в съвременен, иновативен център за обучение с въвеждане на нови технологии за обучение. Той отчете, че това вече е широко известно, което се доказва от факта, че към плевенския университет проявяват интерес страни от европейската общност. „Тази година за първи път имаме 19 студенти от Германия, от Испания интересът не е малък. Интерес проявяват студенти от  Италия. Всичко това говори, че посоката ни е правилна, просто трябва да стъпваме здраво и да задържим тези позиции”, каза проф. Томов.

По думите му, завършилите чуждестранни студенти достойно защитават името на Медицинския университет и са признати специалисти в своите  области в страни, които имат традиции в областта на медицина.

ариша

Сред тези, които ще защитават името на Медицинския университет в Плевен е Ариша Хасейн. 21-годишната лондончанка вече е завършила университет и идва в Плевен, за да сбъдне мечтата си да учи медицина. „Много съм развълнувана, ще сбъдна мечтата си в Плевен. За първи път  съм в България  и с вълнение очаквам срещите си с нови хора и най-вече с предизвикателството  да науча  български език”, сподели Ариша и с широка усмивка добави, че за първи път през живота си вижда толкова много сняг. Не е толкова зле, но бих искала да съм взела по-топли дрехи със себе си, добави  атрактивната лондончанка.

Еби

Развълнуван от срещата си с България и с Плевен е и 19-годишният Еби. Той също идва от Лондон, за да сбъдне мечтата си да учи медицина.  Избрал е  Плевен  заради местоположението и очаква с нетърпение да започне следването си.  „Много е вълнуващо да дойда в нова страна и да се запозная с нова култура, да се срещна с нови хора. Очаквам тук  много да уча, но и да се забавлявам”, откровен е младежът. Първите му впечатления са, че хората са много приятелски настроени и той се надява, че бързо ще научи български, за да общува свободно. Той вече има в речника си първата българска дума – благодаря. Алиша също не изостава в научаването на българския с първата си дума – моля.

Всички студенти от Великобритания получиха като подарък разговорник и карта на Плевен, които много ще им помогнат в адаптацията.

Отделът за прием на чуждестранни студенти към Факултета по медицина е организирал богата програма от събития за новоприетите чуждестранни студенти, наречена Седмица на адаптацията в Медицински университет -Плевен. Тя включва запознаване с учебната база на университета, дни на отворените врати в библиотеката, както и инструкции за работа с информационната система. В седмицата до 10 февруари, преди започване на редовни занятия, новопристигналите чуждестранни студенти ще се явят на входящи изпити по биология и химия, както и на тестове за определяне на нивото им на владеене на английски език.

Но преди тези важни за тях изпити, студентите от Великобритания имаха много вълнуваща среща с българския фолклор. В половинчасова програма Северняшкият ансамбъл представи пред тях красотата на българските ритми. Докато те играеха и свиреха, гостите гледаха в захлас и не спряха да снимат.

северняшки ансамбъл

чуждестранни студенти

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...