Акценти
Начало / Общество / С парад на пожарна техника в Плевен отбелязаха 140 години противопожарна служба

С парад на пожарна техника в Плевен отбелязаха 140 години противопожарна служба

С парад на пожарна техника и почетна обиколна на града с включени сирени на пожарните автомобили днес плевенските огнеборци отбелязаха 140 години от създаването на първата пожарна служба в града. Честванията започнаха с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен пред сградата на Пожарната от плевенски свещеници. След което във фоайето на Концертната зала на НУИ „Панайот Пипков” беше открита изложба то лични вещи и снимки, предоставени от бивши служители на Пожарната. В залата се проведе тържествено заседание, на което бяха връчени плакети и грамоти на официални гости и ветерани.

Гости на официалната церемония бяха директорът на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР главен комисар Николай Николов, областен управител на област Плевен Мирослав Петров, кмета на община Плевен Георг Спартански, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев.

 „Ние знаем, че освен пазители на традициите, вие сте и новатори. Вярвам във всички служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен. Грижете се за вашата подготовка по увереност и професионализъм, за да бъдете полезни на гражданите на Плевен”, каза в поздравлението си Главен комисар Николай Николов. Той акцентира върху това, че трябва да се развива  доброволчеството. „Днес в страната има 3000 доброволци. Да положим усилия да създадем армия от доброволци в добра организация за защита на жителите на Плевен“, каза комисар Николов и пожела на огнеборците от Плевен щастлива, мирна и благодатна година за тях и техните семейства.

На церемонията директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен получи плакети, връчени от кмета на Плевен Георг Спартански и от председателя на Общински съвет – Плевен г-н Мартин Митев.

„Да бъдеш пожарникар винаги е било въпрос на чест и огромна отговорност. Това добре са съзнавали и създателите на плевенската пожарна и всеки един от вас днес. Да се изправиш всеки ден пред неконтролируемата мощ на огнената стихия изисква смелост. Да действаш бързо и правилно в критични ситуации изисква опит, екипност и непоклатима дисциплина. Да спасиш човешки живот, рискувайки себе си – за това се изисква кураж и е израз на истинско мъжество”, каза в поздравлението си областният управител Мирослав Петров, обръщайки се с благодарност  към пожарникарите за техния професионализъм, отдаденост и храброст.

По повод годишнината поздравителни адреси са получени от Народно събрание на Република България, народен представител Ралица Добрева от ПГ на ПП ГЕРБ, народен представител Полина Цанкова – Христова ПГ на ПП ВОЛЯ, Държавна агенция „Национална сигурност“, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Ловеч, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново, Сухопътни войски – 4 механизиран батальон, Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, Национален военен университет „Васил Левски“ – факултет „Авиационен“, Единен център за начална подготовка – Плевен и Начално училище „Христо Ботев“ – Плевен.

В края на официалната част на тържеството директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен връчи грамоти, плакети и рекламни материали с логото на празника на директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР главен комисар Николай Николов, на Областен управител на област Плевен Мирослав Петров, на кмета на община Плевен Георг Спартански и на председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев.

Всички гости и огнеборци бяха поздравени с танцови изпълнения от ученици от Национално училище по изкуства „Панайот Пипков“ – Плевен.

Историята на пожарната команда в област Плевен започва след завършването на освободителната Руско-турска война (1877-1878г.). Руските войски организирали административните, гражданските и противопожарните структури на новосъздадената българска държава. През този период Община Плевен взема решение за осигуряване на необходимите инструменти и съоръжения за борбата с пожарите.
През 1885 г. за пожарен командир е назначен видния търговец на зърно Цветан Карагашки (1858-1936г.). Под негово ръководство съставът на пожарната се е увеличил на 22 души, със строг режим на работа и висока дисциплина. Създадени били пожарни команди в Ловеч, Червен бряг и Никопол, а към всяка община били учредени пожарни отряди (команди).
Първата сграда на плевенската пожарна била срещу Кооперативния пазар на ул.„В.Левски” №2 (сградата на бившия ресторант „Вит”). След което сградите се сменят още три пъти, едва през 1935г. е положен първият камък на днешната сграда на ул. „Св.Св. Кирил и Методий” №31.
Непрекъснато се променяла и униформата, екипировката и материалната част на Плевенската пожарна команда. В началото на ХХ в. пожарникарите носели красиви медни каски като на древните гърци. Основните средства за гасене на пожари били пожарните бъчви и ръчните пожарни помпи. В 30-те години на ХХ в., в периода 1924-1931г., по времето на един от най-успешните за ХХ в. плевенски кметове – Иван Миндиликов, са закупени италиански пожарни коли „Фиат”. По-късно доставката на пожарна техника започнала да следва политическата конюнктура в България – след италианските се появили германски коли, а след 1944г. и руски, чешки и др.
Променял се и града, който трябвало да бъде пазен от пожари. В началото на ХХ век Плевен бил едноетажен град: фамилни къщи с дървени гредореди, с дървени покривни конструкции, подови настилки с дюшемета, отопление с твърдо гориво и т.н. Единствените дву- и триетажни къщи били около главната улица. Там били и хановете, хотелите, малките магазинчета и др. Училищата, болниците и другите обществени сгради били три-, четириетажни сгради с дървени гредореди. Производствените предприятия били малки и работели със суровини, които не били пожароопасни. В 20-те години в двора на Плевенската пожарната команда (в VII квартал) е изградена четириетажна дървена противопожарна кула, от която се виждал като на длан целия град. След 1944г. Плевен бързо се променил. Появили се и съвременните пожарни проблеми.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...