Начало / Общество / С панихида в Мавзолея ще бъде отбелязана годишнината от гибелта на Цар Освободител

С панихида в Мавзолея ще бъде отбелязана годишнината от гибелта на Цар Освободител

По повод 136-та годишнина от гибелта на цар Освободител Александър ІІ днес в параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец” в Плевен ще бъде отслужена панихида. Тя ще започне в 11 часа.

Първата тържествена панихида в памет на Александър ІІ в България е отслужена на 30 август 1881 г.  в София в присъствието на княз Алексадър I Батемберг.

Александър Николаевич Романов е роден на 29 април 1818 г. в Москва. Наследява престола на 2 март 1855 г. след неочакваната смърт на баща си император Николай І и управлява 26 години. Последните години на управлението на този либерален монарх и реформатор са белязани от няколко атентата.
На 1 март 1881 г. привържениците на революционната организация „Народна воля” организират пореден 7-ми опит за покушение срещу царя.

В този ден императорът посещава военен парад, а след това потегля към манежа. 19-годишният Рисаков хвърля бомба, която избива много хора от ескорта на монарха, но той остава незасегнат. Александър ІІ слиза от каретата и тогава от тълпата излиза студентът Игнатий Гриневицкий, който хвърля втора бомба. Тя разкъсва тялото на царя, като поразява смъртоносно и самия атентатор.

На лобното място на Александър II е издигнат храмът „Възкресение Христово”, тържествено осветен на 19 август 1907 г. Единадесет дни по-късно (30 август 1907 г.) е открит и паметникът „Цар Освободител Александър ІІ” в София.

 

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...