Акценти
Начало / На фокус / С официална церемония приключи изпълнението на един от най-красивите проекти на Плевен

С официална церемония приключи изпълнението на един от най-красивите проекти на Плевен

Със заключителна пресконференция и официално откриване с водосвет на  обектите днес беше приключен  проектът „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен”, по който бяха реконструирани и обновени общо 30 обекта, между които Градската градина и Водната каскада, площад „Стефан Стамболов“,  5 детски и спортни площадки, 5 пешеходни мостове и  17 улици.

Проектът е реализиран в рамките на две години и половина и е с общ бюджет в размер на 13 844 761,73 лева, които представляват 100% безвъзмездна финансова помощ за Община Плевен. От тях 11 768 047,47 лева е европейското съфинансиране и 2 076 714,26 лева е националното съфинансиране.

За реконструкцията на Градската градина са вложени 1 837 140 лв., като са обновени  12 500 кв. м пешеходни алеи и 19 000 кв.м зелени площи, засадени са близо 2 000 храсти, иглолистни и широколистни дървета. Оформена е арт зона за деца, изградени са детски площадки, отговарящи на изискванията за безопасност, изградена е малка стейтборд площадка и зона за фитнес на открито. Поставени са 85 стълба за парково осветление.

За обновяването на Водната каскада, която е с обща площ близо 10 000 кв.м с прилежащите зелени площи, са вложени 2 427 229 лв. Уникалното за страната съоръжение е изцяло реновирано със съвременни материали и оборудвано с нова техника. Едно от най-важните подобрения е синхронизирането на ефектното осветление, водните ефекти и музикалното озвучаване. Обогатено е парковото пространство.

Ремонтът на площад „Стефан Стамболов” е на стойност близо 620 372 лв., а общата площ на въздействие – 4 488 кв.м.

В резултат на проекта са подобрени близо 111 000 кв.м обществени площи, а от подобрената градска среда се ползват близо 93 000 души.

„Има нещо символно в това, че точно в Деня на Европа отчитаме резултатите от най-красивия проект, който изпълнихме в Община Плевен. Когато европейската солидарност ни е дала значителни средства и те са употребени качествено, съм удовлетворен и спокоен, че оставаме нещо стойностно на нашите деца”, изтъкна на пресконференцията председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

В тази посока бе и изказването на кмета Георг Спартански при официалното откриване на реконструираната Водна каскада, като символ на всички ремонтирани по проекта обекти. „Той подчерта, че реализирането на този проект не е резултат от усилията само на един човек, а много хора имат заслуга за неговото изпълнение. Щастлив съм, че с тези европейски пари – близо 14 млн. лв., лицето на града ни придоби съвсем нов облик”, подчерта Спартански. Дори и в този официален момент той не спести критиките си към тези, които рушат направеното и припомни, че за отстраняване на нанесените щети всеки от нас плаща от джоба си, защото в противен случай ще има сериозни санкции, които биха довели Общината до фалит. Кметът припомни и другите проекти, по които Плевен получава пари от Европа. „Хубаво е да помним, че тези 47.5 млн. лв. са дадени от европейския  данъкоплатец на Плевен, за да подобри своя градска инфраструктура, образователна инфраструктура и транспортна структура”, акцентира Спартански.

Официалната церемония приключи с прерязване на лента и изпълнения на танцьори от ансамбъл „Мизия” при читалище „Съгласие”.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...