Акценти
Начало / Култура / С оперен концерт отбелязаха 40 години от създаването на Плевенската опера

С оперен концерт отбелязаха 40 години от създаването на Плевенската опера

IMG_6899филхармония концерт

В Драматичния театър снощи се състоя празничният концерт, с който бяха отбелязани 40 години от създаването на опера в Плевен. Концертът беше и категорична заявка този културен институт да бъде възстановен, пък макар и като открита оперна сцена към Плевенската филхармония.

IMG_6904филхармония концерт

В концерта, посветен и на 110 години от рождението на патрона на операта Христо Бръмбаров, звездното участие беше на  Андреана Николова /мецосопран/, Кирил Манолов /баритон/ и Юлиян Константинов /бас/. На сцената се качи и Нона Кръстникова /сопран / , която е дъщеря на проф. Мила Дюлгерова – една от първите солистки на Плевенската опера, и солисти от Плевен. Те, заедно с Ппевенска филхармония , под диригенството на Маестро Славей Тинчев и Общински хор “Гена Димитрова ” , с диригент Анелия Дечева поднесоха на публиката букет от популярни оперни арии и хорове. Всички тези опери са поставяни от Плевенската опера, отбеляза Любомир Дяковски, директор на Плевенската филхармония, който тази вечер беше влязъл в ролята на разказвач на спомени. Със снимки и кратки разкази той разходи публиката от създаването на операта до нейното закриване. За този период са представени 52 оперни спектакъла и над 20 оперетни и балетни. Като най-успешна Дяковски открои постановката на операта „Бохеми”, с която участват в националния преглед на оперните театри в Стара Загора. На оркестъра е присъдена Първа награда. Главният диригент на Плевенската опера и диригент на спектакъла – Георги Нотев, също получава Първа награда. Втора награда е присъдена на една от солистките – Малина Павлова.

IMG_6910филхармония концерт

Голяма част от първите солисти на операта бяха на първия ред в салона на театъра и публиката ги възнагради с щедрите си аплодисменти.

Към финала на близо двучасовия концерт  прозвуча увертюра към операта „Хубавата Елена”. Това беше последната постановка на операта, но се надявам, че ще е първата на възстановената открита оперна сцена, каза в анонса си Любомир Дяковски. И друга официална заявка направи той, обръщайки се към кмета проф. Димитър Стойков, който беше патрон на културното събитие – за възстановяване на конкурса на името на оперната прима и наша съгражданка Гена Димитрова. Двама от солистите ни тази вечер – Андреана Николова и Кирил Манолов са лауреати на този конкурс  и навсякъде, където пеят  по света, се споменава за него. Затова сме длъжни да го възстановим, заяви от сцената Дяковски.

IMG_6926филхармония концерт

Така прекрасният оперен концерт  завърши с две много важни заявки – за възстановяване на откритата оперна сцена към Плевенската филхармония и на конкурса за млади оперни изпълнители „Гена Димитрова”. Дано!

IMG_6916Юлиан Константинов

IMG_6930филхармония концерт

IMG_6936филхармония концерт

IMG_6898филхармония концерт

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...