Акценти
Начало / Култура / С операта „Бохеми” тази вечер откриват Лауреатски дни „Катя Попова”

С операта „Бохеми” тази вечер откриват Лауреатски дни „Катя Попова”

Тази вечер в Плевен се открива 31-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова”. В продължение на шест фестивални вечери на сцената ще се изявят 15 лауреати на едни от най-престижните конкурси за изпълнители в Европа.

Официалното откриване на фестивала е тази вечер от 19 часа в ДКТ „Иван Радоев” от кмета Георг Спартански. След което завесата на фестивала се вдига за представлението на операта „Бохеми” на Пучини. Диригент ще е Деян Павлов. Участват Плевенска филхармония, Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и Детска вокaлна група „Арлекино” при Читалище „Съгласие 1869” с ръководител Виолета Боянова. Режисьор е Надя Христозова, сценография – Рада Хаджийска.

Зрителите ще имат удоволствието да чуят прекрасните гласове на трима лауреати – Оана Андра – Румъния, в ролята на Мюзета, Беса Лугичи – Косово, в ролята на Мими,  Михаил Михайлов – България, в ролята на Родолфо.

Сопраното Оана Андра е носител на специалната награда на журито на Международния конкурс FranciscoViñas – Барселона през 1993 г. и започва изяви в международен мащаб, което и носи множество награди: 2000 – Първа награда от Международния конкурс „Борис Христов”, София,; 1999 – Втора награда от Международния конкурс „Кралица Соня”, Осло (Норвегия); Втора награда от Международния оперен конкурс в Шизука (Япония) и др.

Забележителното сопрано от Косово Беса Лугичи е родена в Прищина. Тя е лауреат на Гран при от Международния конкурс „Елена Николай” (2013) в България. Беса Лугичи е солист на Филхармонията в Косово.

Тенорът Михаил Михайлов е лауреат  на национални конкурси за класическо пеене, както и на конкурси за камерна музика: IV Международен конкурс „Рихард Щраус” за песенни дуа, София – България (Втора награда и Специална награда за изпълнение на песен от съвременен австрийски композитор) и „Гранд При” от XIX Международния конкурс „Романсиада”, Москва – Русия. Полуфиналист е на конкурса „Опералия Пласидо Доминго”, 2017, Астана – Казахстан.

Днес във фоайето на зала „Катя Попова” ще бъде открита и изложба на фотоси от последните издания на Лауреатски дни „Катя Попова”. Изложбата ще остане открита до 7 октомври, когато е официалното закриване на фестивала.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...