Акценти
Начало / Общество / С огнени танци и светлинно шоу в Плевенско се включват в „Часът на Земята”

С огнени танци и светлинно шоу в Плевенско се включват в „Часът на Земята”

Плевен, Байкал, Долна Митрополия, Тръстеник, Белене и Долни Дъбник са селищата в Плевенска област, които са потвърдили до момента участие в една от най-мащабните акции на WWF „Часът на Земята”. Тазгодишното издание на инициативата ще се състои на 23 март, събота, от 20.30 до 21.30 часа. По време на Часът на Земята хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си, а знакови сгради притъмняват като по този начин се отправя призив за ангажираност на хората към екологичните проблеми.

В акцията за втора поредна година участие ще вземат три селища в община Долна Митрополия – общинският център, Тръстеник и село Байкал.

В Тръстеник учениците от клуб „Екология” към СОУ „Евлоги Георгиев” организират шествие със свещи, което ще тръгне от двора на училището в 20.30 часа. То ще продължи до площада в града, където младежи и ученици ще подреждат фигури от свещи, уточняват от пресцентъра на местната администрация. На позиционирана мултимедия ще бъдат проектирани кратки информационни филми за „Часът на Земята”. С огнени танци и светлинно шоу ще забавляват публиката танцови състави към НЧ „Неофит Рилски 1872”. Вечерта ще завърши с пускане на летящи фенери с апел „Изключи светлините, включи се!”

В село Байкал НЧ „Пробуда 1925” и Еко клуб „Дунав” са подготвили танцово светлинно шоу със свещи и лазерни лъчи в изпълнение на ученици и младежи от селото. В конферентната зала на Общинския център за извънкласни дейности и занимания по интереси ще бъдат излъчени презентации и видеофилм за Международната космическа станция.

Кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска призова чрез плакати жителите от останалите населени места в общината да бъдат съпричастни и да изгасят осветлението в домовете си в рамките на „Часът на Земята” от 20.30 до 21.30 часа.

С какви инициативи ще бъде отбелязана акцията в останалите заявили участие в областта населени места, включително Плевен, все още не е оповестено.

В световен мащаб „Часът на Земята” започва през 2007 год. През изминалите години инициативата се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността на хората към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно. Така през 2012 год. в кампанията участваха 7 000 града в 152 страни по целия свят.

В България акцията се провежда от 2009 год. Традиционно, в знак на съпричастност, за час притъмняха фасадите на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Софийският университет, Президентството, Парламентът, БНБ и много други. През 2013 год. посланици на инициативата ще бъдат музикантите Калин Вельов и Михаил Стефанов, финансистът Мартин Заимов, актьорът Юлиан Вергов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...