Начало / Култура / С общ празник днес отбелязваме Сирни Заговезни и Масленица   

С общ празник днес отбелязваме Сирни Заговезни и Масленица   

Тази година българският обичай Сирни Заговезни и руският Масленица съвпадат. И двата празника са днес, 10 март, и за първи път те ще бъдат отбелязани заедно. Организатори на общото веселие са Община Плевен и Дружеството на рускоговорящите „Възход”.

То ще започне в 11 часа в двора на Регионалния исторически музей.

Ще бъдат показани обичаите, характерни за двата славянски празника, които имат много общи черти. Участие ще вземат Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, Дружество на рускоговорящите „Възход“ – Плевен, НУ „Христо Ботев” – Плевен.

Масленица е празник, с който се изпраща зимата. По време на празника се организират весели игри, пекат се блини – вид палачинки, защото това печиво много напомня на слънцето.Накрая се разпалва огън и се изгаря Масленицата – кукла, която се прави от слама и символизира зимата.Преди да бъде запалена куклата, всеки може да сложи в джоба на дрехата й листче с написано нещото, което иска да остане в отминаващата зима.

За българския празник Сирни Заговезни е характерно искането на прошка и прескачането на огньове за здраве. Това е последният празник с големи веселби преди дългия великденски пост.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...