Акценти
Начало / Култура / С обща изложба плевенските художници изпращат годината (снимки)

С обща изложба плевенските художници изпращат годината (снимки)

Традиционната коледна изложба на Групата на плевенските художници беше открита снощи в Арт център – Плевен. С нея плевенските творци приключват изявите си за тази година.

За тях тя беше успешна, откритите изложби преминаха с успех и голяма посещаемост, отбеляза при откриването Светла Тончева, уредник в Арт център Плевен. През отминаващата година в галерията са организирани 16 изложби в различни жанрове, представени са още толкова на брой други събития – литературен театър, моноспектакли, джаз концерти и други, припомни Светла Тончева. Гостували са творци от Литва, Полша, Чехия.

„Следващата година в графика ни сме дали приоритет на плевенските художници. За много от тях годината е юбилейна и те ще се представят със свои изложби. Ще гостуват такива автори, като Александър Петров – Лавандулата, Митко Събев, който е роден в Плевен, но от дълги години живее в Германия”, разкри Тончева малко от плановете за следващата година.

Тя изказа благодарности на кмета и на отдел „Култура” – за разбирането, подкрепата  и всеотдайността.

Кметът Георг Спартански отбеляза, че всички, които през годината са имали удоволствието да посещават трите арт центъра в Плевен, са видели каква е дейността на плевенските художници и е много хубаво, че в дните на светлите Коледни и Новогодишни празници те откриват тази обща изложба.

В аванс Георг Спартански обяви идеята през следващата година в обновения  център на Плевен да бъдат организирани ателиета на открито, за да могат плевенските художници да представят пред още по-широка публика своето творчество и така не само да популяризират изкуството си, а да открият и купувачи. Кметът пожела Новата 2020 да бъде успешна за всички, да реализират творческите си планове и да има още повече поводи за срещи в галериите на Плевен.

 

С пожелания за успешна 2020 година се присъедини и Убавка Тончев, член на Управителния съвет на Групата на плевенските художници. Тя изказа и специални благодарности на колегите си за участието им в проявите през годината.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...