Начало / Икономика / С нов подход към продължително безработните работят в Бюрото по труда в Плевен

С нов подход към продължително безработните работят в Бюрото по труда в Плевен

Вече трети месец в Бюрото по труда в Плевен прилагат нов подход в работата с продължително безработните лица, регистрирани при тях. Този нов подход предвижда специфични стъпки в индивидуалния план на безработния, като целта е задълбочена работа с тези лица за обсъждане на проблемите им, причините за продължителното оставане без работа и какви са възможните действия за преодоляването им, обясни Валентина Георгиева, вр.из.д. директор на Бюрото по труда в Плевен.

В резултат на този нов подход от Бюрото по труда в Плевен отчитат много добри постижения. От началото на годината на първичния трудов пазар са устроени 511 трайно безработни, което е добро постижение, е оценката на Валентина Георгиева. За същия период 71 трайно безработни лица са включени в различни програми за заетост, а 92 – в курсове за квалификация, други 20 трайно безработни са преминали обучение по проекти на социални партньори. „С най-тежките случаи работи кейс-мениджър. От началото на годината 73 трайно безработни са провели такива срещи”, обясни Валентина Георгиева.

Новият подход дава възможност на трудовият посредник  да подходи гъвкаво при определянето на периодичността на посещенията на безработното лице в бюрото по труда. Преценката на посредника е за всеки конкретен случай в зависимост от съществуващите лични, здравословни или семейни бариери, възпрепятстващи трудовата ангажираност на лицето. Срещите с посредника могат да се намалят, но продължителността им се увеличава при необходимост от по-задълбочено обсъждане на проблемите.

Основните проблеми при тази група безработни са на първо място ниска грамотност, загубени трудови навици и демотивация, обясни Валентина Георгиева. Други проблеми са слаби комуникативни умения и значителни битови проблеми.  Затова крайната цел е да се стимулира активното поведение на лицето и да се създадат или подобрят неговите умения за търсене и кандидатстване за работа. В зависимост от конкретните потребности, трайно регистрираните в бюрата по труда получават услуги по мотивиране, професионално консултиране и ориентиране, насочване и включване в различни форми за информиране и консултиране, включително с психолог и/или кейс-мениджър, в ателие за търсене на работа, информационни дни, трудови борси и други. Успоредно с това продължително безработните лица получават препоръки и подкрепа от трудовия си посредник за преодоляване на пречките при търсенето и намирането на подходяща форма на обучение или работа.

По този нов метод работят няколко бюра по труда в страната. Очакванията са в края на годината продължително безработните лица да станат с 2% по-малко, както и да се прецени доколко новият подход е по-ефективен за хората, регистрирани над 12 месеца в бюрата по труда. Към края на септември броят на продължително безработните лица в страната е 106 189 или 41,6% от безработните лица.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...