Акценти
Начало / Култура / С ново лице изненадва Диана Тончева със самостоятелната си изложба

С ново лице изненадва Диана Тончева със самостоятелната си изложба

Първа самостоятелна изложба малки пластики откри вчера в Къщата на художниците в Плевен Диана Тончева. Експозицията има условно тематично разделение, но не можем да не отбележим, че пластиките на Диана Дончева ни показват лицето на един автор, който има не само око за формите и умение да ги предаде на материала, но влага в тях и своето усещане за характерите, за същността на хората и на животните, които изобразява, каза при представянето на изложбата Татяна Любенова, уредник в Къщата на художниците. Тя отбеляза, че бронзовите фигури на българите напомнят за героите на Чудомир. „Диана е уловила в характера на българина много любопитни неща. Неговата земност, непосредственост, хитринка, практичност, но и наивитета му, неговата жизненост”, каза Татяна Любенова. Това може да се види в Ръченица, Сутрешен вестник, Доячката, Мъжки времена, Избирател, Мерак, Пътешественик, Философ, Любовен триъгълник.

 

 

С много финес авторката е изваяла образите на танцуващите момичета и фигурите на жени. Във фигурите на животни освен устрем, зрителят може да открие и лека закачка. Това отклонение от типажа е доловимо и в други творби на Диана Тончева. Така например  Змеицата е суетна, дяволът ни посреща на вратата е доволен, а танцът на шута е заразителен.

На многая лета прозвуча като поздрав и пожелание към авторката и изложбата беше открита. Да пожелаем много публика и откупки.

Снимки: Къща на художниците

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...