Акценти
Начало / Икономика / С новите касови апарати в тролейбусите по-добрата отчетност вече е факт

С новите касови апарати в тролейбусите по-добрата отчетност вече е факт

Във всички тролейбуси в Плевен контрольорите вече разполагат с касов апарат, който измести старите жълти хартиени билетчета. Въвеждането на апаратите започна на 16 юли, а техният общ брой е 115, каза за infopleven.com директорът на „Тролейбусен транспорт” Плевен инж. Ангел Несторов.

Снабдяването на предприятието с касовите апарати е направено във връзка със записано такова изискване в Закона за автомобилните превози, в който въвеждането на такава техника трябва да стане до 31 декември тази година. „Решихме да ги вкараме в употреба през летния сезон, защото тогава и пътникопотокът е по-малък, за да имат време контрольорите да свикнат с новата практика, а и през студените месеци повече хора ползват услугите ни. Освен това, старите добре познати на хората хартиени билети свършиха и трябваше да купуваме нови. От сметката, която сме си направили до момента, няма да е чудно да се окаже, че инвестицията ни в тези апарати е по-изгодна дори от купуването на билети – хартията поскъпна, а и на билетите има специфични отличителни водни знаци”, допълни инж. Несторов.

За да се намери доставчик на апаратите, е пусната публична покана, на която е откликнала една фирма. А в самата покана е било записано изрично условие, предвид на това, че контрольорите трябва неразделно да носят техниката, апаратът да е с максимално тегло 0.5 кг. Устройствата са специално направени за нуждите на автомобилните превози, дават възможност да се отчита както направлението, така и мястото на пътника, часа и датата на издаване на билета, стойността му, както и името на оператора. Освен това, фирмата-доставчик е провела и специално обучение, продължило повече от месец, на контрольорите за работа с устройството. Накрая е имало и практически изпит, тъй като все пак програмирането е специфично, но пък е по-лесно дори от това на касовите апарати в магазините, обясни инж. Несторов. Задължение на контрольорите е в началото на всеки курс да въведат посоката на движение на тролейбуса и при връщането му по обратния маршрут да въведат новия, както и номера на линията. В края на смяната пък се прави дневен отчет, който се прилага всеки ден в касовата книга. Едновременно с това по електронен път от устройството се подават данни и до НАП, които съответно стигат и до управлението на „Тролейбусен транспорт” Плевен. Директорът на дружеството беше категоричен, че тази практика ще се наложи и изрази увереност, че контрольорите ще се справят с нововъведението.

По думите на инж. Несторов, макар и за 15-16 дни от въвеждането на касовите апарати, вече се забелязва тенденция на леко завишаване на продажбите на билети. На какво се дължи то все още е рано да се каже, тъй като този месец издаването на билети е комбинирано. „Ще направим по-обстоен анализ в края на август и тогава вече ще можем да сравним отчетността преди и сега, както и цифрите в приходната част”, каза още инж. Несторов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...